Postup receptu
Do nádoby s okrúhlym dnom dáme žĺtky, osolíme a pridáme malú lyžičku horčice. Miešame šľahačom a stále prikvapkávame olej, kým nevznikne hustá hmota, ktorú potom rozriedime citrónovou šťavou alebo octom. Základnú majonézu môžeme podľa potreby rozriediť kyslou smotanou, prisladiť práškovým cukrom a okoreniť mletým bielym korením. Pripravenou majonézou spájame rozličné šaláty a používame ju na prípravu studených omáčok. Základnou nerozriedenou hladkou majonézou zdobíme studené misy.
Pri príprave základnej majonézy teplota vajec a oleja má byť rovnaká, aby sa majonéza nezrazila. Keď sa zrazí, chybu odstránime takto: do inej misy dáme žĺtok a šľahačom miešame, pričom postupne pridávame zrazenú majonézu. Zmes miešame, až kým nie je hladká. Namiesto žĺtka môžeme použiť lyžicu teplého octu a lyžicu teplej vody.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ