3 najčastejšie chyby pri skladovaní zákuskov medzi sviatkami

Počas sviatkov sú zákusky a sladké koláčiky neoddeliteľnou súčasťou každého stola. Často ich pripravíme alebo nakúpime vopred, aby sme mali dostatok na pohostenie hostí či rodinné chvíle pri káve. Nesprávne skladovanie však môže spôsobiť, že naše dobroty stratia svoju chuť, štruktúru alebo sa dokonca pokazia. Aby ste tomu predišli, prinášame prehľad troch najčastejších chýb a tipy, ako sa im vyhnúť. Aké sú 3 najčastejšie chyby pri skladovaní zákuskov?

3 najčastejšie chyby pri skladovaní zákuskov a ako sa im vyhnúť

1. Neprimerane dlhé skladovanie pri izbovej teplote

Zákusky vyzerajú na stole krásne, no pri izbovej teplote by nemali zostať dlhšie, ako je nevyhnutné. Po niekoľkých hodinách sa totiž môžu začať kaziť, najmä ak obsahujú krémy alebo iné čerstvé zložky. Rýchlejšie strácajú svoju chuť, a čo je horšie, môžu byť zdraviu nebezpečné. Preto ich po vychutnaní čo najskôr premiestnite do chladničky.

čo piecť
Foto: Pixabay

2. Príliš dlhá doba skladovania

Aj keď niektoré druhy zákuskov vydržia dlhšie, najmä tie s maslovým alebo čokoládovým krémom, väčšina sladkostí je určená na rýchlu spotrebu. Nie je dobrý nápad nakúpiť alebo pripraviť zákusky na niekoľko dní dopredu. Napríklad šľahačkové dezerty či zákusky s ovocím by sa mali zjesť do 24 hodín. Pamätajte, že čerstvosť je kľúčová, aby ste si mohli vychutnať ich dokonalú chuť.

Pripravte si s nami: Krehké orechové laskonky rozplývajúce sa na jazyku s bohatým vanilkovým krémom

vianočné pečenie
Foto: Pixabay

3. Skladovanie bez vzduchotesnej nádoby

Chybou môže byť aj keď uložíte zákusky do chladničky bez zakrytia alebo len tak, voľne na tanieri. V takomto prípade môžu rýchlo oschnúť, stratiť svoju jemnosť a absorbovať pachy z iných potravín. Ak chcete zachovať ich chuť aj štruktúru, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe alebo ich dôkladne zakryte fóliou. Tento jednoduchý trik zabezpečí, že vaše zákusky a koláčiky zostanú dlhšie čerstvé a chutné.

vianočná večera bez lepku
Foto: Pexels

Mohlo by vás zaujímať: Ako piecť lístkové cesto: Pripravte hravo sladké aj slané pochúťky

Gurman TIP: Ak máte podstatne viac zákuskov, než stihnete zjesť, zvážte ich zmrazenie. Niektoré druhy, napríklad medovníky alebo koláče s maslovým krémom, sa dajú bez problémov zamraziť a neskôr rozmraziť.

Prečítajte si tiež: Nepečené guľky: Máme 3 najlepšie overené recepty

Viac o téme: , ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ