Ako dlho variť divinu? Ideálny čas pre stehná, plece či guláš

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Divina je vzácnym mäsom, ktoré gurmáni milujú kvôli bohatej chuti a skvelej textúre. Jej príprava však môže byť pre amatérskych kuchárov výzvou. Ako dlho variť divinu, aby bola mäkká a chutná? A aké finty môžete použiť pri jej príprave? V našom článku vám prinášame odpovede na tieto najčastejšie otázky a aj niekoľko šikovných trikov, aby vaše recepty z diviny chutili vždy na jednotku.

Ako dlho variť divinu? Záleží od časti mäsa aj od toho ako ju nakrájate

Stehná alebo plece

Pri väčších kusoch mäsa, ako sú stehná alebo plece, budete potrebovať viac času na varenie. Ak ich plánujete dusiť, počítajte s 2 až 3 hodinami. Pomalý proces varenia zabezpečí, že mäso zostane šťavnaté a jemné. Najlepšie je variť ho na miernom ohni s dostatkom tekutiny, aby sa na jazyku krásne rozpadávalo.

Tlakový hrniec je skvelým pomocníkom pri príprave diviny, najmä ak chcete skrátiť čas varenia bez toho, aby ste znížili kvalitu receptu. Spôsob varenia v tlakovom hrnci vám tak umožní dosiahnuť mäkké a šťavnaté mäso za podstatne kratší čas. Ako dlho variť divinu v tlakovom hrnci? Na prípravu stehna či pleca budete potrebovať približne 60 až 80 minút.

Guláš z diviny

Pri príprave guláša sa odporúča variť mäso aspoň 2 až 2 a pol hodiny. Divina má tendenciu byť tuhšia, takže dlhšie varenie je kľúčové. Použite dostatok cibule, červené víno alebo vývar, ktorý prispieva k zvýrazneniu chuti tohto špecifického druhu mäsa.

Prečítajte si tiež: Koľko cibule do guláša pridať? Pri varení sa držte tohto pomeru

aké mäso na guláš
Foto: Pixabay

Restovaná divina

Ak pripravujete menšie kúsky mäsa, napríklad restovaním na panvici, postačí divine príprava okolo 45 minút. Uistite sa, že mäso krájate proti vláknu, aby bolo mäkšie a pri konzumácii sa vám jeho vlákna nezachytávali medzi zuby. Takáto rýchla príprava je ideálna pre minútky, kedy chcete zachovať šťavnatosť a intenzívnu chuť mäsa.

Finty pri príprave diviny

Marinovanie je dôležitým krokom pri príprave diviny. Môžete použiť zmes červeného vína, olivového oleja, cesnaku, byliniek a trochy octu. Marinujte mäso aspoň 12 hodín, ideálne cez noc, aby sa dobre nasiaklo chuťou marinády.

Prečítajte si tiež: Bravčové na grile: Stačí jedna ingrediencia a jeho chuť vás ohúri

Gurman TIP: Ak máte dostatok času, vyskúšajte divinu pomaličky piecť pri nižšej teplote (okolo 150 °C). Mäsu bude síce trvať podstatne dlhšie, kým sa dobre prepečie, ale výsledok bude stáť za to. V závislosti od veľkosti kusu mäsa by ste ho mali piecť 3 až 5 hodín. Napríklad pri stehne alebo pleci môže trvať približne 4 až 5 hodín, kým sa mäso úplne prepečie a dosiahne dokonalú jemnosť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Srnec na vínovej omáčke

Srnec na vínovej omáčke
Foto: Gurman

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ