Ako dlho vydržia jahody v mrazničke a ako ich správne zamraziť

Milujete chuť čerstvých jahôd a najradšej by ste si ich dopriali po celý rok? Dobrá správa je, že vďaka mrazničke si ich môžete vychutnať prakticky vždy! Ak však chcete, aby jahody po rozmrazení chutili rovnako dobre ako v sezóne, je dôležité vedieť, ako ich správne zamraziť a ako dlho si uchovajú svoju kvalitu. Poďme sa pozrieť na to, ako dlho vydržia jahody v mrazničke.

Ako dlho vydržia jahody v mrazničke?

Tipy na správne zamrazenie jahôd

Nie každá jahoda je vhodná na zmrazenie. Ak chcete, aby vás chuťou či kvalitou po rozmrazení nesklamali, riaďte sa nasledujúcimi zásadami.

Vyberajte len kvalitné plody

Používajte len zrelé, pevné a nepoškodené jahody. Zabudnite na plesnivé alebo mäkké kúsky – tie by znehodnotili celú dávku.

Jemne ich umyte a osušte

Jahody opláchnite pod jemným prúdom vody, ale zelené stopky neodstraňujte ešte pred umytím – zabránite tak nasiaknutiu jahôd vodou. Následne ich dôkladne osušte, najlepšie papierovou utierkou.

ako vybrať jahody
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež

Nepečený jahodový cheesecake

Predmrazovanie je základ

Rozložte jahody v jednej vrstve na tácku vyloženú papierom na pečenie, tak aby sa navzájom nedotýkali. Dajte ich do mrazničky na pár hodín – takto predídete tomu, že sa vám zlepia do jedného ľadového bloku.

Správne skladovanie

Po predmrazení ich presypte do uzatvárateľných vrecúšok alebo dóz a dobre uzavrite, aby sa dovnútra nedostal vzduch. Ideálna teplota skladovania je –18 °C.

Nezabudnite na dátum

Každý obal si označte dátumom zamrazenia – ľahšie tak budete sledovať, ktoré dávky treba spotrebovať ako prvé.

mrazená zelenina
Foto: Pixabay

Pri správnom zamrazení vydržia jahody v mrazničke 8 až 12 mesiacov bez výraznej straty chuti, arómy či výživových hodnôt. Podľa odporúčaní odborníkov je ideálne mrazené jahody spotrebovať do jedného roka. Najlepšiu chuť však majú, ak ich využijete do 6 až 8 mesiacov.

Gurman TIP: Po rozmrazení môžu byť jahody o niečo mäkšie a tmavšie, no stále výborne poslúžia v smoothie, koláčoch, jahodových dreniach či kompótoch. Na čerstvú konzumáciu ich síce veľa ľudí nepoužíva, no v dezertoch a varenej forme si zachovávajú svoju sladkú chuť.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ