
Špenát – buď ho milujete, alebo sa mu radšej vyhýbate. No pravda je taká, že správne pripravený a dochutený špenát si nájde cestu aj k tým, ktorí sa mu doteraz vyhýbali oblúkom. Ako dochutiť špenát? Či už ho pripravujete ako prívarok, plnku slaného koláča alebo ako základ do zapekaných jedál, špenát má obrovský chuťový potenciál. Stačí vedieť, ako ho „podržať“ správnymi ingredienciami.
Ako dochutiť špenát
Soľ a cesnak – nerozlučná dvojka
Prvé pravidlo pri dochucovaní špenátu znie: soľte až na záver. Počas dusenia čerstvý špenát výrazne zmenší svoj objem, takže ak by ste ho osolili hneď na začiatku, mohli by ste ho ľahko presoliť. Kľúčová zložka, ktorá špenátu, a najmä prívarku, dodá charakter a intenzitu? Stavte na prelisovaný cesnak! Ten najlepšie vynikne, ak ho krátko osmažíte na troche masla alebo oleja ešte predtým, než ho pridáte k špenátu. Chuť tak bude bohatšia, voňavejšia a oveľa príťažlivejšia.

Zvýraznite chuť korením a vývarom
Ak pripravujete špenát pre dospelých, pokojne siahnite po štipke mletého čierneho korenia. Dodá jemne pikantný nádych a špenát získa na zaujímavosti. Výraznejšiu chuť dosiahnete aj pridaním zeleninového vývaru alebo trošky kvalitného bujónu v kocke – postačí len malý kúsok, aby sa jedlo pekne prepojilo a získalo hĺbku.
Jemnosť vďaka smotane alebo mlieku
Ak máte radi jemnejšiu verziu špenátu, pokojne ho zjemnite trochou plnotučného mlieka alebo kyslej smotany. Výsledok bude krémovejší, hladší a zároveň sýtejší – ideálny ako samostatná príloha aj ako prívarok k zemiakom či mäsku.

Špenát v zapekaných jedlách? Siahnite po syre
Ak špenát zapekáte – napríklad so zemiakmi, cestovinami alebo v slaných koláčoch – strúhaný syr je nevyhnutnosťou. Skvele sa hodí tvrdý syr ako eidam, parmezán či čedar, ktoré jedlu dodajú intenzívnu chuť, ale aj jemne chrumkavú kôrku na povrchu. Skúsiť môžete aj čerstvé syry ako ricotta alebo feta – tie špenát krásne zjemnia a vytvoria krémovú konzistenciu.
Gurman TIP: Ak máte doma deti, ktoré špenátu zatiaľ neprišli na chuť, vyskúšajte do neho pridať trošku masla a štipku muškátového orieška. Táto kombinácia je jemná, voňavá a často dokáže prekvapivo nalomiť aj najväčších špenátových odporcov.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ