
Ak patríte medzi milovníkov syrov a radi si k vínu alebo pivu doprajete niečo poriadne, určite vám napadne aj legendárny nakladaný hermelín. Táto česká klasika sa dostala aj do slovenských domácností, a niet sa čomu čudovať – chuť jemného syra, preležaného v bylinkách, cesnaku a pikantnom oleji, je jednoducho neodolateľná. Ako naložiť hermelín? Doma si ho pripravíte presne podľa svojej chuti a ingrediencií, ktoré máte radi.
Ako naložiť hermelín?
Čo budete potrebovať?
Na 4 kusy hermelínu (alebo iného zrejúceho syra typu camembert) si pripravte:
- 4 hermelíny (čo vyzretejšie, tým lepšie)
- 1 veľkú červenú cibuľu
- 5–6 strúčikov cesnaku
- 1 červenú chilli papričku (alebo podľa chuti)
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- celé čierne korenie
- 2 bobkové listy
- vetvičku tymianu alebo rozmarínu
- slnečnicový alebo repkový olej (na zaliatie)
- zavárací pohár (0,7–1 l) s viečkom


Prečítajte si tiež
Hermelínová nátierka
Postup krok za krokom
- Hermelín prekrojte vodorovne na polovicu a obe strany potrite roztlačeným cesnakom, posypte trochou papriky, prípadne aj chilli a bylinkami.
- Zložte hermelín naspäť dokopy a takto pripravené syry ukladajte do pohára – striedajte ich s plátkami cibule, zvyšným cesnakom a korením.
- Nakoniec všetko zalejte olejom, aby bol syr úplne ponorený. Olej musí siahať aspoň centimeter nad najvyšší kúsok syra.
- Pohár uzavrite a uložte ho do chladu – ideálne na 5 až 7 dní. Čím dlhšie necháte hermelín odpočívať, tým výraznejšiu chuť získa.

Gurman TIP: Pridajte aj nakladané jalapeños alebo viac chilli, ak máte radi jedlá poriadne ostré. Pre provensálsku verziu naopak pridajte sušené paradajky, bazalku a trochu citrónovej kôry. Nakladanie ide aj s medom a orechmi. Táto jemne sladkastá kombinácia vytvorí dokonalý kontrast k pikantnému hermelínu.
Ako podávať nakladaný hermelín?
Najlepšie chutí s chrumkavou bagetou, čerstvým pečivom, nakladanou zeleninou alebo olivami. Skvele sa hodí k pivu, suchému bielemu vínu, ale aj ako štýlové predjedlo na večierok či grilovačku. A ak vám po hostine zvýši trochu aromatického oleja, určite ho nevylievajte – použite ho do šalátov alebo ako základ do pikantnej marinády.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ