Ako naložiť hermelín? Výborná klasika ako z českého pohostinstva

Ak patríte medzi milovníkov syrov a radi si k vínu alebo pivu doprajete niečo poriadne, určite vám napadne aj legendárny nakladaný hermelín. Táto česká klasika sa dostala aj do slovenských domácností, a niet sa čomu čudovať – chuť jemného syra, preležaného v bylinkách, cesnaku a pikantnom oleji, je jednoducho neodolateľná. Ako naložiť hermelín? Doma si ho pripravíte presne podľa svojej chuti a ingrediencií, ktoré máte radi.

Ako naložiť hermelín?

Čo budete potrebovať?

Na 4 kusy hermelínu (alebo iného zrejúceho syra typu camembert) si pripravte:

  • 4 hermelíny (čo vyzretejšie, tým lepšie)
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 5–6 strúčikov cesnaku
  • 1 červenú chilli papričku (alebo podľa chuti)
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
  • celé čierne korenie
  • 2 bobkové listy
  • vetvičku tymianu alebo rozmarínu
  • slnečnicový alebo repkový olej (na zaliatie)
  • zavárací pohár (0,7–1 l) s viečkom

ako naložiť hermelín
Foto: GettyImages / matabum

Prečítajte si tiež

Hermelínová nátierka

Postup krok za krokom

  1. Hermelín prekrojte vodorovne na polovicu a obe strany potrite roztlačeným cesnakom, posypte trochou papriky, prípadne aj chilli a bylinkami.
  2. Zložte hermelín naspäť dokopy a takto pripravené syry ukladajte do pohára – striedajte ich s plátkami cibule, zvyšným cesnakom a korením.
  3. Nakoniec všetko zalejte olejom, aby bol syr úplne ponorený. Olej musí siahať aspoň centimeter nad najvyšší kúsok syra.
  4. Pohár uzavrite a uložte ho do chladu – ideálne na 5 až 7 dní. Čím dlhšie necháte hermelín odpočívať, tým výraznejšiu chuť získa.

nakladaný hermelín
Foto: Pexels

Gurman TIP: Pridajte aj nakladané jalapeños alebo viac chilli, ak máte radi jedlá poriadne ostré. Pre provensálsku verziu naopak pridajte sušené paradajky, bazalku a trochu citrónovej kôry. Nakladanie ide aj s medom a orechmi. Táto jemne sladkastá kombinácia vytvorí dokonalý kontrast k pikantnému hermelínu.

Ako podávať nakladaný hermelín?

Najlepšie chutí s chrumkavou bagetou, čerstvým pečivom, nakladanou zeleninou alebo olivami. Skvele sa hodí k pivu, suchému bielemu vínu, ale aj ako štýlové predjedlo na večierok či grilovačku. A ak vám po hostine zvýši trochu aromatického oleja, určite ho nevylievajte – použite ho do šalátov alebo ako základ do pikantnej marinády.

Prečítajte si tiež

Nakladaná červená cibuľa

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ