Ako olúpať krevety: S našim návodom to pôjde ako po masle

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Krevety už dávno nepatria len na váš dovolenkový tanier. Čoraz častejšie si ich pripravujeme aj v našich kuchyniach, a to počas celého roka. Tieto ružovkasté „príšerky“ patria medzi obľúbené morské plody. Ich jemné mäso a chuť z nich robia ideálnu ingredienciu do rôznych pokrmov, od jednoduchých šalátov až po sofistikované hlavné jedlá. Príprava kreviet však začína správnym lúpaním, čo môže byť pre niektorých výzvou. V našom článku si ukážeme, ako olúpať krevety, aby ste si ich mohli vychutnať kedykoľvek na ne dostanete chuť. Pôjde vám to ako po masle!

Ako olúpať krevety a prečo je to dôležité

Lúpanie kreviet je dôležitým krokom, ktorý zabezpečí, že budete mať prístup k jemnému mäsu bez nepríjemných častí, ako sú škrupiny a vnútornosti. Olúpaním taktiež zjednodušíte varenie a získate lepšiu textúru a chuť pokrmov. Nikto sa predsa nechce v súste zahryznúť do krevetieho panciera. Nehovoriac o estetickej stránke – pekne olúpané krevety vyzerajú na tanieri oveľa lákavejšie ako tie s hlavou a škrupinkou.

ako olúpať krevety
Foto: Pixabay

Návod na lúpanie kreviet krok za krokom

  1. Pred začatím lúpania krevety dôkladne opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Týmto spôsobom odstránite prípadné nečistoty a uľahčíte si ďalšie čistenie.
  2. Ak majú vaše krevety aj hlavu (to platí najmä pre tigrie krevety, nie koktejlové), uchopte ju medzi prsty a jemne ju oddeľte od tela krútiacim pohybom. Hlavu môžete vyhodiť alebo ju použiť na prípravu vývaru.
  3. Následne uchopte krevetu pevne medzi palec a ukazovák v blízkosti chvosta.
  4. Teraz zatlačte škrupinu na chrbte krevety a jemne ju odtrhnite, postupujúc od hlavy smerom k chvostu. Škrupina by sa mala ľahko oddeliť od mäsa. Ak chcete, môžete ponechať chvost na dekoračné účely alebo ho tiež odstrániť.

Gurman TIP: Pokiaľ by sa vám mohlo zdať, že ste v tomto bode s čistením kreviet hotoví, opak je pravdou. Nezabudnite odstrániť z krevety aj jej črievko. Pomocou malého ostrého noža jemne narežte chrbát krevety, aby ste odkryli črievko (tmavý pruh na chrbte krevety). Následne použite špičku noža alebo špáradlo na vybratie črievka.

ako olúpať krevety
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Mrazené či chladené krevety: Budete prekvapení, ktoré sú čerstvejšie

Po odstránení črievka krevety opäť opláchnite pod studenou vodou, aby ste ich zbavili prípadných zvyškov nečistôt a škrupiniek. Ak máte veľa kreviet, ktoré potrebujete olúpať, môžete použiť aj malý kuchynský trik – krevety umiestnite pred čistením do nádoby s teplou vodou. Ich pancier trochu povolí a budú sa vám lúpať ľahšie. Krevety môžete očistiť už aj priamo po tepelnej úprave, nemusia byť v surovom stave. Môžete si ich napríklad ugrilovať s bylinkovým maslom. Pri grilovaní sa však škrupina môže stiahnuť a lúpanie bude o to obtiažnejšie.

Čo si pripraviť u olúpaných kreviet? Vyskúšajte napríklad náš gurmánsky citrónovo-krevetový šalát.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ