Ako rozmraziť rybu rýchlo a bezpečne? Máme pre vás 2 spôsoby

Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí majú radi zmrazené suroviny, ktoré sú vždy po ruke, určite sa vám budú hodiť dva spôsoby, ako rozmraziť rybu. Navyše v našich končinách je známe, že konzumujeme málo rýb, bohatých na omega-3 mastné kyseliny, takže mať zdravé rybacie mäso zmrazené a kedykoľvek pripravené na rýchly obed či večeru, je určite veľkým plusom. Rozmraziť rybacinu ľahko a bezpečne pritom nie je žiadna kulinárska veda.

Ako rozmraziť rybu rýchlo a bezpečne?

Zmrazená ryba v celku či naporciovaná na filety, je skvelou ingredienciou na rýchlu a chutnú večeru či obed, kedykoľvek počas týždňa. Pokiaľ v minulosti bolo ťažké zistiť, či je zmrazená ryba v „mrazáku“ naozaj čerstvá, časy sa zmenili. Dnes dodávatelia mrazia väčšinu rýb a morských plodov ihneď po ulovení, ešte na lodi. Deje sa to v priebehu niekoľkých minút po vylovení, čím sa zachováva čerstvosť a zabezpečí sa, že ryby sa dostanú čerstvé až do vašej kuchyne.

Ako si pripraviť mrazenú rybu? Stačí ju len rozmraziť, ochutiť bylinkami či domácim bylinkovým maslom a uvariť alebo upiecť. Existujú dva preferované spôsoby rozmrazovania zmrazených rýb a ktorý z nich použijete, závisí hlavne od toho, koľko máte práve času.

ako rozmraziť rybu
Foto: Pixabay

1. Spôsob: Ako rozmraziť rybu, keď vás netlačí čas?

Jedným z najbezpečnejších a najlepších spôsobov na rozmrazovania rýb je uložiť ich do chladničky na noc. Stačí si len pamätať, že rybu musíte presunúť z mrazničky do chladničky ešte pred spaním. Ak sú ryby či filety dostatočne tenké, môžete ich vložiť do chladničky aj ráno, ak ich plánujete variť či piecť na večeru. Netušíte, ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo.

Ak máte mrazenú rybacinu vákuovo zabalenú, ešte pred vložením do chladničky urobte do obalu aspoň malú dierku alebo obal úplne odstráňte. Je dôležité, aby sa k rybe dostal kyslík, čo zabráni možnému rastu anaeróbnych toxínov. Rybu položte na tanier či podnos alebo ju dajte do plastového otvoreného vrecka a potom ju vložte do najchladnejšej časti chladničky (zvyčajne na spodnú poličku). Keď budete pripravení na varenie, rybu len jemne osušte papierovými utierkami. Následne ju môžete pripraviť už podľa toho, ako váš recept vyžaduje.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečený pstruh s bylinkovým maslom

Pečený pstruh s bylinkovým maslom
Foto: Gurman

2. Spôsob: Ako rozmraziť rybacinu, ak ju chcete hneď pripravovať?

Ak máte málo času, rozmrazte rybu v studenej vode. Tento spôsob je oveľa rýchlejší ako rozmrazovanie v chladničke cez noc. Táto technika by nemala trvať viac než 30 minút a tenké filety môžete rozmraziť ešte o čosi rýchlejšie. Pretože rybu úplne ponoríte do vody, tá ju rozmrazí omnoho rýchlejšie ako chladný vzduch v chladničke. Ak túžite vašu rybu rozmraziť ešte expresnejšie, pustite na ňu aj slabý prúd vody.

Umiestnite rybu v obale do plytkej nádoby, najlepšie priamo do kuchynského drezu. Naplňte nádobu studenou vodou a nechajte vodu z kohútika trochu tiecť aj priamo na rybu. Uistite sa, že voda je studená, nie teplá a určite nie horúca. Po 10 minútach vám stačí pohmatom skontrolovať obal, či je ryba už rozmrazená. Keď ste už rybu úspešne rozmrazili, vyberte ju a osušte papierovými utierkami. Následne ju pripravte ako obvykle.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Losos s cestovinami

Losos s cestovinami
Foto: Gurman

Gurman TIP: Zmrazenú rybu by ste však pri tomto spôsobe rozmrazovania mali ponechať v jej pôvodnom obale alebo ju premiestnite do plastového vrecka na zips. Neponárajte do studenej vody rybu priamo, a teda bez obalu, pretože by do svojho mäsa nasiakla vodu.

Mrazenie samotných ingrediencií či hotových jedál, je vo všeobecnosti populárnou technikou ich uskladnenia, nakoľko vám takto vydržia v mrazničke aj dlhé mesiace. Prinášame vám podrobného sprievodcu, ako jedlo správne zmraziť a následne zase rozmraziť, v tomto našom článku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ