Ako sa robí mletý rezeň? Klasika, ktorá na tanieri nikdy nesklame

Mletý rezeň patrí medzi tie jedlá, ktoré si ľudia spájajú s vôňou domova, rodinnými obedmi a spokojným úsmevom po výdatnom jedle. Táto šťavnatá pochúťka s chrumkavou kôrkou sa pripravuje rýchlo a jednoducho, no pritom ponúka nespočetné variácie chutí. Či už ho podávate s klasickým zemiakovým pyré, čerstvým zeleninovým šalátom alebo s voňavou dusenou kapustou, vždy poteší malých aj veľkých stravníkov. Ako sa robí mletý rezeň?

Ako sa robí mletý rezeň? Postup je podobný ako pri fašírkach!

Ak chcete pripraviť ten najlepší mletý rezeň, oplatí sa dbať na výber kvalitného mäsa, správne ochutenie a osvedčený postup. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako sa táto lahôdka pripravuje krok za krokom.

Čo budete potrebovať?

Na približne 4 porcie si pripravte:

  • 500 g mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho pre vyváženú chuť)
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 2 plátky staršieho pečiva alebo 3 lyžice strúhanky
  • ½ ČL soli a ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL horčice
  • ½ ČL majoránu alebo tymianu
  • hladkú múku na obalenie
  • 2 vajcia na obaľovanie
  • strúhanku
  • olej alebo masť na vyprážanie

Nachos s mletým mäsom
Foto: Gurman

Postup prípravy krok za krokom

1. Začnite tým, že do misky vložíte mleté mäso. Ak chcete šťavnatejší rezeň, použite zmes bravčového a hovädzieho mäsa – bravčové dodá jemnosť a hovädzie výraznejšiu chuť. K mäsu pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, v mlieku namočené a vyžmýkané pečivo (alebo strúhanku) a všetky koreniny. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj lyžičku horčice a štipku sladkej papriky.

2. Všetky suroviny dôkladne premiešajte rukami, aby sa spojili do homogénnej zmesi. Ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu strúhanky. Ak je naopak príliš tuhá, pár kvapiek mlieka pomôže dosiahnuť správnu konzistenciu. Nechajte zmes odstáť aspoň 15 minút, aby sa chute krásne prepojili.

3. Z pripravenej zmesi vytvorte približne rovnako veľké placky, aby sa piekli rovnomerne. Ideálna hrúbka je asi 1,5 cm – takto budú rezne šťavnaté a nebudú príliš suché. Ak chcete, aby si zachovali pekný tvar, môžete si ruky jemne namočiť vo vode – mäsová zmes sa vám nebude lepiť na prsty.

ako urobiť mletý rezeň
Foto: Pixabay

4. Aby bol mletý rezeň krásne chrumkavý, obaľte ho v klasickom trojobale. Najprv ho obaľte v hladkej múke, ktorá pomôže vajíčku lepšie priľnúť. Potom ho namočte do rozšľahaných vajec. Nakoniec ho obaľte v strúhanke, ktorú jemne pritlačte, aby sa pekne prichytila na povrch. Ak chcete extra chrumkavý výsledok, môžete postup zopakovať a rezeň obaliť až dvakrát.

    5. Na panvici rozohrejte dostatok oleja alebo masti. Teplota by mala byť stredná – príliš horúci olej by rezeň zvonku spálil a zvnútra nechal surový, príliš studený by ho zas nasiakol tukom. Rezne vyprážajte 6 –7 minút z každej strany, kým nebudú mať krásnu zlatistú farbu. Po vyprážaní ich položte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.

    Pripravte si s nami: Lahodný morčací mletý rezeň so syrom a sviežim uhorkovým šalátom – chutný obed pre celú rodinu

    Mletý morčací rezeň s uhorkovým šalátom
    Foto: Gurman

    S čím podávať mletý rezeň?

    Mletý rezeň je výnimočný tým, že sa dá skvele kombinovať s rôznymi prílohami. Medzi tie najobľúbenejšie patria:

    • Klasické zemiakové pyré – krémové a jemné, krásne doplní chrumkavý rezeň.
    • Varené alebo opekané zemiaky – jednoduchá a rýchla príloha pre každý deň.
    • Šalát z kyslej kapusty alebo coleslaw – svieža a ľahká alternatíva, ktorá pomôže vyvážiť mastnejšie jedlo.
    • Čerstvý zeleninový šalát – uhorky, paradajky a reďkovky pokvapkané citrónovou šťavou skvele osviežia váš tanier.

    Gurman TIP: Ak túžite, aby bol váš rezeň ešte lahodnejší, skúste do mäsovej zmesi pridať trochu strúhaného syra, napríklad eidam alebo parmezán. Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, môžete rezne uložiť na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich potrieť olejom a piecť v rúre na 180°C asi 25 minút.

    Prečítajte si tiež: Mleté mäso: Spôsoby, ako rýchlo zistíte či nie je zlé

    ako urobiť mletý rezeň
    Foto: Pixabay

    Mletý rezeň je jedlo, ktoré si zamiluje každý, kto má rád poctivú domácu kuchyňu. Je jednoduchý na prípravu, no zároveň ponúka nekonečné možnosti vylepšení a variácií. S trochou kreativity a kvalitnými surovinami si môžete pripraviť dokonalé rezne, ktoré budú chrumkavé zvonku a šťavnaté zvnútra. Pustíte sa do ich prípravy ešte dnes?

    Mohlo by vás zaujímať: Recepty z mletého mäsa: 7 jedál na každú príležitosť

    Viac o téme:

    Odporúčané recepty

    Súvisiace články

    Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ