Ako skladovať čerešne a prečo ich neumývať
Čerešne sú obľúbeným letným ovocím, ktoré láka svojou sladkou a šťavnatou chuťou. Aby ste si mohli vychutnať čerstvosť a kvalitu čerešní čo najdlhšie, je dôležité vedieť, ako ich správne skladovať. Pozrime sa spoločne na tipy a triky ako skladovať čerešne aj na fakt, prečo by ste ich pred uskladnením nemali umývať. Okrem toho vám prinášame aj niekoľko lahodných nápadov, čo si z čerešní pripraviť.
Ako skladovať čerešne
Pri nákupe čerešní si vyberajte vždy plody, ktoré sú pevné, lesklé a bez poškodenia. Vyhnite sa čerešniam s mäkkými miestami, plesňou alebo stopkami, ktoré sú hnedé a uschnuté. To platí aj keď si čerešne sami natrháte na záhrade, poškodené ovocie neskladujte ani neukladajte k zdravým plodom.
Najlepšie urobíte, ak budete vaše čerešne skladovať v chladničke, kde si uchovajú svoju čerstvosť podstatne dlhšie. Uložte ich do plastovej alebo sklenenej nádoby, pričom nezabudnite odstrániť poškodené alebo prezreté plody, aby neznehodnotili ostatné čerešne. Hniloba či plesne sa medzi ovocím rýchlo prenášajú. Pod samotné čerešne môžete uložiť pri skladovaní aj papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť.
Ak máte veľké množstvo čerešní, ktoré nestihnete rýchlo skonzumovať, môžete ich nechať zmraziť. Najprv čerešne umyte a osušte a odstráňte z nich stopky a kôstky. Rozložte ich na plech alebo tácku v jednej vrstve a vložte do mrazničky. Keď sú čerešne úplne zamrazené, presypte ich do mraziacich vreciek alebo nádob.
Gurman TIP: Čerešne pred skladovaním neumývajte, pretože vlhkosť môže spôsobiť ich rýchlejšie hnitie. Umyte ich až tesne predtým, ako sa rozhodnete pochutnať si na nich.
Čo lahodné si z čerešní pripraviť?
Čerešňový džem je skvelým spôsobom, ako využiť počas sezóny veľké množstvo čerešní. Čerešne umyte, odstráňte z nich kôstky a vložte ich do hrnca. Pridajte cukor (podľa chuti) a šťavu z citróna. Varte na miernom ohni, kým sa čerešne nerozvaria a zmes nezhustne. Následne prelejte čerešňový džem do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrite. Táto sladká lahôdka výborne chutí napríklad na banánových lievancoch.
Čerešňová bublanina je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Pripravte si cesto a vylejte ním dno koláčovej formy. Na povrch poukladajte čerstvé alebo mrazené čerešne, môžete ich taktiež premiešať s hnedým cukrom a kukuričným škrobom. Ďalšou z možností je posypať vrch bublaniny mrveničkou.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Hrnčeková bublanina s ovocím
Ďalším výborným nápadom, ako zužitkovať čerešne, je pripraviť si z nich sirup. Čerešňový sirup je skvelý na dochutenie nápojov, dezertov alebo palaciniek. Čerešne umyte a odstráňte kôstky, vložte ich do hrnca s cukrom a vodou. Dlhšie ich povarte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Preceďte a nalejte do fľaše. Sirup uchovávajte v chladničke.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na domáci bazový sirup
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ