
Ríbezle, či už červené, biele alebo čierne, sú malé bobuľovité plody, ktoré sú nielen krásne na pohľad, ale aj bohaté na vitamíny a antioxidanty. Ich sezóna je však krátka, preto je dôležité vedieť, ako ich správne skladovať, aby ste si mohli užívať ich chuť čo najdlhšie. V tomto článku vám prinesieme niekoľko užitočných tipov ako skladovať ríbezle, ktoré vám pomôžu zachovať ich čerstvosť.
Ako skladovať ríbezle?
Dbajte na to, aby boli ríbezle pred skladovaním dobre osušené
Pri kúpe či zbere ríbezlí sa snažte vyberať plody, ktoré sú pevné, lesklé a bez známok poškodenia alebo plesní. Pred uskladnením ríbezle jemne opláchnite v studenej vode a nechajte ich dôkladne vysušiť na kuchynskej utierke alebo v sitku. Je dôležité, aby boli úplne suché, pretože vlhkosť môže podporiť rast plesní a urýchliť kazenie tejto letnej zdravej pochúťky.

Ako skladovať ríbezle v chladničke?
Ríbezle môžete uchovávať v chladničke až týždeň, pri správnom skladovaní. Ideálne je ich uložiť do plastovej alebo sklenenej nádoby, no neuzatvárať ich vekom, aby sa zabezpečila dobrá cirkulácia vzduchu. Môžete použiť aj plastový sáčok s uzatváraním, do ktorého urobíte niekoľko malých dierok na ventiláciu. Uchovávajte vaše čerstvé ríbezle v spodnej časti chladničky, kde je teplota nižšia a stabilnejšia.
Mohlo by vás zaujímať: Vedeli ste, aká má byť správna teplota v chladničke?
Ako môžete ríbezle zmraziť a ako dlho vám vydržia v mrazničke?
Ak chcete ríbezle uchovať na dlhší čas, ideálnym riešením je ich zamrazenie. Mrazené ríbezle môžete neskôr na prípravu džemov, koláčov alebo smoothie. Po dôkladnom umytí a vysušení odstráňte všetky ich stopky a listy. Následne rozložte ríbezle na plech alebo tácku v jednej vrstve, aby sa pri mrazení nezlepili. Plech vložte do mrazničky a nechajte ríbezle úplne zamrznúť (asi 2-3 hodiny). Po zamrazení preložte ríbezle do uzatvárateľného plastového vrecka alebo nádoby a uložte späť do mrazničky. Takto zamrazené ríbezle vydržia vám vydržia až rok, pričom si zachovajú svoju chuť a textúru.
Mohlo by vás zaujímať: Ako skladovať čerešne a prečo ich neumývať

Tušili ste, že ríbezle si môžete aj usušiť?
Ďalšou metódou na dlhodobé skladovanie ríbezlí je ich sušenie. Sušené ríbezle pasujú vynikajúco do pečiva, rýchlej raňajkovej granoly alebo ako zdravý snack. Môžete ich sušiť buď na vzduchu, v sušičke na ovocie alebo v rúre. Pre sušenie v rúre ju predhrejte na najnižšiu možnú teplotu (cca 50 °C). Následne ríbezle rovnomerne rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Vložte plech do rúry a sušte ríbezle niekoľko hodín, kým nebudú úplne presušené. Sušené ríbezle skladujte v hermeticky uzavretej nádobe na tmavom a chladnom mieste. Takto uskladnené vám vydržia niekoľko mesiacov.
Ak máte po ruke čerstvé ríbezle, ktoré sa nechystáte uskladniť, pripravte si z nich napríklad náš ríbezľový koláč s mrveničkou bez kysnutia.

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ