Ako sušiť slivky: Objavte overený návod krok za krokom

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Sušené slivky sú doslova pokladom kuchyne. Sú nielen výbornou maškrtou, ale aj skvelou surovinou do pečenia či prípravy rôznych omáčok. Ich prírodná sladkosť sa sušením ešte viac zvýrazní a navyše si uchovajú veľké množstvo živín. Ak teda máte doma dostatok čerstvých sliviek a neviete, čo s nimi, sušenie je tou správnou voľbou! Ako sušiť slivky? Poďme sa pozrieť, ako si jednoducho a bez starostí pripraviť sušené slivky aj doma.

Máte bohatú úrodu sliviek? Sušenie je skvelý spôsob, ako ich uskladniť

Sušenie sliviek má množstvo výhod. Po prvé, je to skvelý spôsob, ako uchovať slivky na dlhšie obdobie. Po druhé, sušené slivky sú veľmi všestranné – môžete ich využiť ako zdravý snack, pridať ich do koláčov či pečiva alebo použiť ako základ pre sladké aj slané omáčky. Navyše mnoho kuchárov ich zvykne pridať aj do vianočnej kapustnice. A po tretie, sušením sa v slivkách koncentruje ich prirodzená sladkosť, čo z nich robí dokonalú pochúťku bez nutnosti pridať k nim akýkoľvek cukor.

ako sušiť slivky
Foto: Pixabay

Ako sušiť slivky? Návod krok za krokom

Sušenie sliviek nie je vôbec komplikované. Stačí dodržať niekoľko základných krokov a máte hotovo.

  1. Najskôr vyberte pevné, zrelé a zdravé slivky. Dôkladne ich umyte, rozpoľte a vykôstkujte. Ak máte veľké slivky, môžete ich ešte prekrojiť na menšie kúsky, čo urýchli ich sušenie.
  2. Sušené slivky môžete pripraviť buď v sušičke na ovocie alebo v rúre. Ak používate sušičku na ovocie, rozložte slivky na tácky v jednej vrstve a nastavte teplotu na približne 50 °C. Ak využívate rúru, nastavte ju tiež na nízku teplotu, okolo 50-60 °C a slivky uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pri sušení v rúre nechajte jej dvierka mierne pootvorené, aby mohla vlhkosť uniknúť.
  3. Sušenie sliviek trvá od 6 do 12 hodín, v závislosti od veľkosti kúskov a zvolenej metódy. Dôležité je, aby slivky boli úplne suché, no stále pružné na dotyk. Ak sú príliš suché, môžu sa stať tvrdými a ťažko by sa vám konzumovali.

Mohlo by vás zaujímať: Výborný recept na rýchly slivkový koláč s mrveničkou

Gurman TIP: Po vysušení sliviek sa vám určite oplatí poznať aj správnu metódu ich skladovania. Uchovávajte ich vždy v uzatvárateľných vzduchotesných nádobách na tmavom a chladnom mieste. Môžete ich skladovať v sklenených zaváracích fľašiach, uzatvárateľných plastových vreckách alebo dokonca vo vákuových obaloch, čo výrazne predĺži ich trvanlivosť. Čím lepšie sušené slivky uskladníte, tým dlhšie zostanú chutné a svieže. Stačí si len nabrať za plnú hrsť a vychutnávať si ich sladučkú chuť kedykoľvek počas roka.

ako sušiť slivky
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na slivkové gule zo zemiakového cesta

Ako sušené slivky prospievajú nášmu zdraviu?

Okrem skvelej chuti majú sušené slivky aj veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. Obsahujú napríklad vitamín K, vitamín A, draslík a horčík, ktoré prispievajú k zdraviu kostí a správnej funkcii nervového systému. Vďaka vysokému obsahu vlákniny navyše podporujú trávenie a pomáhajú pri pravidelnom pohybe čriev.

Ak máte doma prebytok čerstvých sliviek, sušenie je ideálny spôsob, ako si ich chuť a benefity užívať po celý rok. Určite ste už počuli o tom, že slivky sa výborne hodia k mäsu z diviny. Zistite, ako dlho variť divinu na guláš či v celku.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ