Ako upiecť ražný chlieb? Recept, ktorý zvládnete aj bez skúseností

Ražný chlieb je poctivý, hutný a výživný. Má charakteristickú nakyslú chuť, krásne rozvonia kuchyňu a vydrží čerstvý dlhšie než klasický pšeničný. Navyše je plný vlákniny a minerálov. Ak ste ho doteraz kupovali v obchode, možno vás prekvapí, aké jednoduché je pripraviť si ho doma – s minimom surovín a s maximálnym výsledkom. Ako upiecť ražný chlieb? Stačí trpezlivosť, chuť skúsiť niečo nové a trošku lásky k pečeniu.

Ako upiecť ražný chlieb?

Nemáte kvások? Môžete si ho jednoducho pripraviť

Ražný chlieb sa najčastejšie pripravuje z ražného kvásku, ktorý je srdcom a dušou celého receptu. Práve vďaka nemu má chlieb tú nezameniteľnú chuť aj štruktúru. Ak ešte nemáte kvások, môžete si ho jednoducho založiť – stačí zmiešať rovnaké množstvo ražnej múky a vody a niekoľko dní ho pri izbovej teplote pravidelne kŕmiť. Po pár dňoch sa začne prebúdzať k životu a ohlási sa typickou vôňou a bublinkami.

ako upiecť ražný chlieb
Foto: GettyImages.com/gbh007

Miesenie cesta na ražný chlebík

Keď máte kvások pripravený, prichádza ten správny čas zamiesiť cesto. Zmiešajte ražnú múku s vodou, aktívnym kváskom a soľou. Môžete pridať aj semienka, rascu či chlebové korenie, ak máte radi chlieb aromatickejší. Cesto z ražnej múky býva hutnejšie a lepkavejšie než to z pšeničnej, preto sa neľakajte, že nebude také elastické. Po premiešaní ho prikryte a nechajte niekoľko hodín kysnúť pri izbovej teplote. V ideálnom prípade by sa objem mal zdvojnásobiť.

Pri akej teplote a ako dlho ho piecť?

Vykysnuté cesto premiestnite do formy vystlanej papierom na pečenie alebo vymastenej formy. Vrch cesta môžete jemne uhladiť navlhčenou rukou a posypať semienkami. Chlieb ešte nechajte chvíľu odpočívať, kým si predhrejete rúru na 220 °C. Pečte ho najprv pri tejto teplote približne 15 minút, potom znížte na 200 °C a dopiekajte ešte 30–35 minút. Pre istotu môžete použiť kuchynský teplomer – správne upečený chlieb má vnútri aspoň 98 °C.

ako upiecť ražný chlieb
Foto: GettyImages.com/ Edalin

Gurman TIP: Po dopečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke. Aj keď to bude ťažké, skúste sa ovládnuť a nekrájať ho hneď – teplý sa totiž ešte „dovára“ a mohol by sa vám drobiť. Odmenou za trpezlivosť vám bude krásne prepečený bochník s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou.

Domáci ražný chlieb sa skvele hodí k polievkam, nátierkam, syrom, údeninám, ale výborne chutí aj len tak – s maslom a štipkou soli. A čo je najlepšie? Vydrží mäkký a chutný niekoľko dní. Ak ho budete skladovať v utierke alebo chlebníku, udrží si svoju kvalitu a arómu.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ