Ako urobiť krupicové halušky do polievky + trik aby boli nadýchané

Krupicové halušky sú klasikou, ktorá dokáže povýšiť aj tú najobyčajnejšiu polievku na skutočný kulinársky zážitok. Ich jemná, nadýchaná konzistencia sa krásne snúbi s vývarmi či zeleninovými polievkami. Ak ich chcete zvládnuť ako majster, stačí pár jednoduchých krokov a vaše halušky budú lahodne ľahké a vláčne. Ako urobiť krupicové halušky do polievky? Prinášame kompletný recept, vrátane triku, ktorý zaručí, že budú krásne nadýchané.

Ako urobiť krupicové halušky do polievky

Suroviny:

  • 1 vajce
  • 3–4 lyžice detskej krupice
  • štipka soli
  • maslo alebo olej na zjemnenie (voliteľné)

ako urobiť krupicové halušky
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Do misky rozklepnite vajce a jemne ho rozšľahajte vidličkou. Pridajte štipku soli a postupne vmiešavajte krupicu. Cesto by malo byť husté, ale stále jemne tekuté, nie príliš tuhé. Ak chcete halušky ešte jemnejšie, pridajte lyžičku rozpusteného masla alebo pár kvapiek oleja.
  2. Cesto nechajte 5–10 minút odstáť. Krupica počas tohto času nabobtná, čo zaručí mäkké a nadýchané halušky.
  3. Polievku alebo osolenú vodu priveďte k miernemu varu. Pomocou lyžičky odoberajte malé kúsky cesta a jemne ich vložte do vriacej tekutiny. Ak máte radšej menšie halušky, môžete použiť čajovú lyžičku.
  4. Halušky varte približne 5 minút, kým nevyplávajú na povrch a nezískajú jemnú, nadýchanú konzistenciu. Nezabúdajte ich počas varenia občas premiešať.

Prečítajte si tiež: Rakúske knedle do polievky: Pozdvihnú váš obed

Gurman TIP: Odstavte polievku z plameňa, prikryte ju pokrievkou a nechajte postáť. Krupicové halušky v nej budú ešte vláčnejšie a zároveň nasajú chuť.

ako urobiť krupicové halušky
Foto: Pixabay

Tipy pre dokonalé krupicové halušky:

Ak sa vám zdá cesto príliš husté, pridajte kvapku vody. Naopak, ak je príliš riedke, prisypte trochu krupice. Do cesta môžete pridať štipku muškátového orieška alebo čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať či pažítka, pre extra chuť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na hovädzí vývar zo špikových kostí

Halušky najlepšie chutia v klasickom kuracom vývare, ale sa skvelo sa hodia aj do zeleninových polievok. Ich jemná chuť nechá vyniknúť akýkoľvek vývar a dodá mu špeciálny nádych domácej pohody. Užite si ich prípravu a vychutnajte si každú lyžicu!

Mohlo by vás zaujímať: Ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar

Viac o téme:

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ