
Celozrnná ryža je výbornou voľbou pre každého, kto chce do svojho jedálnička zaradiť výživnejšiu a prirodzenejšiu alternatívu ku klasickej bielej ryži. Je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, a vďaka tomu zasýti na dlhší čas. Ako uvariť celozrnnú ryžu natural správne? Aby chutila tak, ako má – teda nebola tvrdá, lepkavá alebo rozvarená – oplatí sa poznať niekoľko overených trikov, ako ju správne pripraviť.
Ako uvariť celozrnnú ryžu natural?
V čom je celozrnná ryža iná ako biela?
Na rozdiel od klasickej bielej ryže má celozrnná vonkajšiu šupku, tzv. otrubu. Práve v nej sa ukrýva najviac živín, ale aj dôvod, prečo je varenie o niečo zdĺhavejšie. Táto vrstva je tvrdšia a jej zmäknutie si vyžaduje viac času aj opatrnejší prístup. Na druhej strane – výsledok rozhodne stojí za to.

Postup varenia
1. Pred varením ryžu vždy opláchnite pod studenou tečúcou vodou, kým voda nebude číra. Tým odstránite prebytočný škrob, ktorý by mohol spôsobiť lepkavosť, a tiež drobné nečistoty zo spracovania a skladovania.
2. Na jeden hrnček celozrnnej ryže použite dva hrnčeky studenej vody. Tento pomer je rovnaký ako pri bielej ryži, no rozdiel je v čase varenia. Ak chcete, môžete pridať aj štipku soli a kvapku oleja, aby sa ryža nelepila.

Prečítajte si tiež
Mliečna ryža: jednoduchý a rýchly recept na raňajky
3. Ryžu v hrnci priveďte k varu bez pokrievky. Keď začne voda vrieť, znížte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte pomaly variť 30 až 40 minút, kým sa voda úplne neodparí a ryža nezmäkne.
4. Po uvarení nechajte ryžu ešte 10 minút pod pokrievkou dôjsť. Vďaka tomu sa všetka para rovnomerne vstrebe a vaša ryža nebude mazľavá.

Ak ste doteraz mali z celozrnnej ryže rešpekt, vedzte, že jej príprava nie je zložitá – len si vyžaduje viac času a trpezlivosti. Vo výsledku vás poteší chutná, sýta a výživná príloha, ktorú si vaše telo (aj trávenie) zamiluje. A keď raz nájdete svoj osvedčený spôsob prípravy, budete ju variť stále častejšie.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ