Ako vybrať jahody správne? Tie najsladšie a čerstvé spoznáte takto

Jahody sú jedným z najchutnejších darov prírody, ktoré nám už skoré leto ponúka. Ich sladká chuť a osviežujúci charakter robia z týchto plodov obľúbené ovocie tých najmenších, ale aj mnohých dospelých. Ak ste však niekedy stáli pred regálom plným jahôd a nevedeli, ako si vybrať tie najlepšie, nebojte sa. Máme pre vás niekoľko cenných rád, ako vybrať jahody, ktoré potešia vaše chuťové poháriky sladkosťou a čerstvosťou.

Ako vybrať jahody, ktoré sú sladké a čerstvé?

Jahody sú jedným z najobľúbenejších druhov skorého letného ovocia, no výber tých sladkých, dozretých, no čerstvých môže potrápiť. Určite si domov nechcete priniesť zmäknuté a nahnité jahody, ale ani tie trpké a kyslasté. Preto, by ste si mali všímať niektoré dôležité znaky. Napodiv, farba nie je správnym indikátorom, a to najmä čo sa týka sladkosti. Prinášame vám niekoľko jednoduchých, ale efektívnych rád, ako vyberať jahody, ktoré sú maximálne čerstvé a chutné.

Prezrite si listy jahôd

Prvým krokom pri výbere jahôd je pozrieť sa na ich listy. Zdravé jahody by mali mať svieže a zelené lístky. Ak sú listy povädnuté, žlté alebo poškodené, je pravdepodobné, že jahody už nie sú úplne čerstvé. Preto si vyberajte jahody s peknými, nepoškodenými listami, čo je mnohokrát výborným znakom ich čerstvosti.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Čokoládová roláda s jahodami

ako vybrať jahody
Foto: Pixabay

Ako vybrať jahody? Pred kúpou ich učite ovoňajte

Ďalším dôležitým krokom, ktorý môžete aplikovať ako v obchode, tak na trhu, je privoňanie si k jahodám. Vôňa jahôd vám môže veľa napovedať o ich kvalite. Čím intenzívnejšia a príjemnejšia aróma je, tým je pravdepodobnejšie, že sú jahody čerstvé a sladké. Ak nebudete cítiť žiadnu vôňu alebo bude pôsobiť nepríjemne, môže to byť znak toho, že jahody nie sú práve v optimálnom stave.

Ak dodržíte tieto jednoduché tipy, môžete si byť istí, že si vyberáte tie najlepšie jahody. Môžete si ich vychutnať samostatne či s domácou šľahačkou alebo ich použiť na prípravu rozmanitých jedál a dezertov. Ak máte chuť na overenú klasiku, pripravte si z nich hrnčekovú bublaninu.

Gurman TIP: Možno by ste to nepovedali, no jahody sa v gastronómii bežne kombinujú aj do šalátov, napríklad s pridaním fety či kozieho syra. Do takéhoto netradičnejšieho šalátu môžete primiešať aj špenát, rukolu a podrvené vlašské orechy.

Mohlo by vás zaujímať: Ako si vybrať melón: 3 tipy, ako zistiť, že je sladký a zrelý

ako vybrať jahody
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ