Ako vybrať sladký melón: Overené tipy, ktoré pomôžu pri nákupe

Letné mesiace priam lákajú na osviežujúce ovocie a medzi najobľúbenejšie nepochybne patrí melón. Jeho sladká, šťavnatá dužina dokáže osviežiť počas horúcich dní ako máloktorá iná pochúťka. No výber toho správneho melóna nie je vždy jednoduchý. Niektoré kusy bývajú chuťovo mdlé, vodnaté alebo nedozreté. Ako vybrať sladký melón? Ak si chcete domov priniesť naozaj dobrý melón, oplatí sa vám poznať niekoľko praktických rád.

Ako vybrať sladký melón

1. Farba veľa napovie

Najspoľahlivejším ukazovateľom zrelosti melóna nie je jeho veľkosť či hmotnosť, ale miesto, kde počas rastu ležal na zemi. Ide o škvrnu na šupke, ktorá vzniká kontaktom s pôdou. Ak má táto škvrna krémovo žltú až sýto žltú farbu, znamená to, že melón mal dostatok času na dozretie a bude pravdepodobne veľmi sladký. Naopak, bledý alebo zelenkastý fľak, prípadne jeho úplná absencia, signalizuje, že melón odrhli priskoro.

2. Aj klepnutím odhalíte zrelosť

Možno to znie ako povera, no jemné poklepanie na melón skutočne funguje. Ak po zaklopaní zaznie dutý, rezonujúci zvuk, máte veľkú šancu, že ide o zrelý kus. Tupý zvuk býva znakom nezrelosti, zatiaľ čo praskavý tón môže naznačovať, že melón je už prezretý alebo začína mäknúť.

letné osvieženie
Foto: Pixabay

3. Stopka prezrádza stupeň dozretia

Ak melón ešte obsahuje kúsok pôvodnej stopky, venujte jej pozornosť. Suchá, zhnednutá stopka je znakom prirodzeného dozretia. Naopak svieža, zelená stopka naznačuje, že plody zberali predčasne, čo sa môže negatívne prejaviť na chuti.

4. Povrch melóna by nemal byť príliš lesklý

Ďalším dôležitým znakom je vzhľad šupky. Matná šupka značí zrelosť a sladkosť. Príliš lesklý povrch môže indikovať nedozretý melón. Ideálne je, ak je šupka pevná, tvrdá a má jemné prasklinky v okolí stopky – tie totiž často poukazujú na to, že melón rástol v ideálnych podmienkach.

ako si vybrať melón
Foto: Pexels

5. Výrazné pruhovanie = vyššia pravdepodobnosť sladkej chuti

Pri klasických pruhovaných melónoch platí jednoduché pravidlo: čím sú pruhy tmavšie, svetlejšie a zreteľnejšie od seba oddelené, tým lepšie. Malé rozostupy medzi pruhmi a ostrý kontrast sú znakom toho, že cukry v melóne sa vyvíjali rovnomerne a že plod mal dostatok času na dozretie. Naopak, ak pruhy pôsobia málo viditeľne alebo sa zlievajú, melón pravdepodobne nebude taký chutný.

Pri nákupe teda sledujte viacero znakov – farbu fľaku, zvuk pri poklepaní, prezrite si stopku i šupku a nezabudnite na tvar pruhov. Vďaka týmto jednoduchým tipom sa môžete tešiť na melón, ktorý bude nielen krásne vyzerať, ale aj vynikajúco chutiť.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ