
Vyprážané rezne sú stálicou v slovenskej kuchyni. Milujeme ich v kombinácii so zemiakovým šalátom, kašou či len tak s chlebom a kyslou uhorkou. Hoci sa zdá, že na ich príprave nie je nič zložité, existuje niekoľko trikov, vďaka ktorým budú vaše rezne dokonale chrumkavé, šťavnaté a bez zbytočnej mastnoty. Zistite s nami, ako vysmážať rezne správne.
Ako vysmážať rezne?
Nie sú rezne ako rezne
Aj keď medzi najobľúbenejšie patria bravčové a kuracie rezne, môžeme do trojobalu obaliť aj iné suroviny. Skvelou bezmäsitou alternatívou sú napríklad huby, cuketa, baklažán či karfiol. Obrovskú popularitu si získal aj vyprážaný syr, ktorý patrí medzi klasiky rýchleho občerstvenia a stal sa snáď druhým slovenským národným jedlom. Nasledujúce tipy teda môžete použiť nielen na obľúbené nedeľné rezne, ale budú sa vám hodiť hocikedy sa pustíte do vysmážania.
Aký tuk použiť?
Na smaženie je najpoužívanejší slnečnicový alebo repkový olej, oba majú vysoký dymový bod a nevytvárajú nepríjemnú pachuť. Tradične naše babičky používali na vysmážanie skôr bravčovú masť, ktorá reznom dodá jedinečnú chuť. V minulosti sa využívali aj rôzne stužené tuky, no tie dnes ustupujú zdravším variantom.
Mohlo by vás zaujímať: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte

Výber správnej panvice
Pokiaľ chcete, aby ste rezne vyprážali rovnomerne a aby sa tuk neprepaľoval, zvoľte vhodnú panvicu. Ideálne je zvoliť menšiu panvicu s vyššími okrajmi, kde bude olej pokrývať celé dno a zároveň vytvorí dostatočne hlbokú vrstvu. Pri príliš veľkej panvici s tenkou vrstvou oleja sa môže stať, že sa trojobal nepravidelne opečie a nasiakne viac tuku, ako by mal.
Tajomstvo dokonale chrumkavého obalu
Najčastejšou chybou pri vyprážaní rezňov je vkladanie mäsa do studeného oleja. Ak nie je dostatočne rozohriaty, trojobal sa nasiakne tukom a výsledok bude mastný a mdlý. Správnu teplotu oleja overíte jednoduchým testom – ponorte okraj rezňa do oleja a ak začne okamžite bublať a syčať, môžete začať smažiť.
Gurman TIP: Rezne by ste mali najskôr prudko zatiahnuť na vyššej teplote, aby získali zlatistú kôrku, a následne ich dosmažíte pri nižšej teplote, aby sa dokonale prepiekli aj vo vnútri.
Mohlo by vás zaujímať: Aké mäso na rezne? Víkendová klasika, ktorá chutí ako od babičky

Na čo dať pri vysmážaní pozor
Pri vyprážaní dbajte aj na bezpečnosť. Ak sa do rozpáleného oleja dostane voda, môže spôsobiť nebezpečné prskanie tuku. Z tohto dôvodu nikdy nezakrývajte panvicu pokrievkou – vytvorená para by mohla kondenzovať a kvapky vody by spôsobili prskanie oleja po celom sporáku. Okrem toho by sa rezne dusili namiesto smaženia, čo by ovplyvnilo aj ich chrumkavosť.
Čo robiť, aby boli vaše rezne menej mastné?
Aby ste sa zbavili prebytočného tuku, nechajte hotové rezne krátko odkvapkať na papierovej utierke alebo na kuchynskom sitku. Takto si vychutnáte ich chrumkavú konzistenciu bez pocitu nadmernej mastnoty. Tušili ste, že rezne pripravíte aj bez vysmážania? Deti ich milujú, chuťou dostanú aj vás.
Pripravte si s nami: Kurací Cordon bleu
Správna technika smaženia je kľúčom k dokonalým reznom, ktoré si zachovajú šťavnatosť vo vnútri a chrumkavosť na povrchu. Dodržaním týchto jednoduchých zásad sa vám podarí pripraviť rezne, ktoré budú lákať nielen vzhľadom, ale aj dokonalou chuťou!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ