Ako zistiť či je vajce pokazené? Odhalia to 3 jednoduché triky

Aj keď na bočnej strane kartónu s vajíčkami býva dátum trvanlivosti, ten nie je vždy dobrým ukazovateľom toho, či sú vajcia vo vnútri ozaj čerstvé. Niektoré dátumy uvádzajú, kedy boli vajíčka zabalené (a často sú napísané v kóde), zatiaľ čo iné uvádzajú dátum dokedy je najlepšie vajíčka spotrebovať. Vo všeobecnosti výrobcovia odporúčajú spotrebovať vajcia štyri až päť týždňov po ich zabalení, no ako spotrebitelia nemusíme vždy vedieť, kedy to bolo. Ako zistiť či je vajce pokazené? Pomôžu vám k tomu tri jednoduché triky, pričom vajíčko nemusíte ani nutne rozbiť.

Ako zistiť či je vajce pokazené? Nemusíte ho ani rozbíjať!

Tri jednoduché triky, ako zistiť čerstvosť vajec

Ak vajcia z kartónu vyberiete hneď po návrate z obchodu alebo kúpite čerstvé vajcia na trhu, nemôžete si byť vždy istí, aké staré vlastne naozaj sú. Našťastie tu sú tri obzvlášť jednoduché triky, ktoré vám veľa napovedia o ich stave.

1. Test s miskou naplnenou vodou

Tento test čerstvosti vajec je nielen jednoduchý, ale dokáže vám prezradiť aj približný vek vajíčka. Všetko, čo potrebujete je vajce, miska a studená voda. Naplňte misku dostatočným množstvom studenej vody, aby úplne pokryla vajce, potom jemne vložte vajce do misky s vodou.

Vaše vajíčko môže urobiť jednu z troch vecí a každá vám napovie niečo o jeho čerstvosti. Ak klesne vajce na dno, otočí sa na bok a na dne aj zostane, je veľmi čerstvé. Keď sa vajíčko potopí, ale pláva pod uhlom alebo na dne zostane vzpriamene stáť, je o niečo staršie (týždeň až dva týždne). Stále ho však môžete bez obáv jesť. Ak vajce zostane plávať na hladine je už príliš staré, je potrebné ho vyhodiť.

ktoré vajcia sú najzdravšie
Foto: Pixabay

Celá veda pri tomto teste tkvie za tým je, že starnutím vajec sa ich škrupina stáva poréznejšou. Čím viac vzduchu obsahuje vajce, tým väčšia je vzduchová bunka (vzduchové vrecko medzi membránou a škrupinou na väčšom konci vajca). Keď je teda tento vzduchový vak dostatočne veľký, spôsobí, že sa vajíčko sa na hladine vody bude nadnášať.

Prečítajte si tiež: Označenie na vajciach: Viete, čo znamená kód na škrupine?

2. Testovanie bielka vajíčka

Tento test je vhodný, ak plánujete vajce rozbiť pred varením alebo pridaním do pečenia. Rozbite vajce na tanier alebo inú rovnú plochu a pozorne sledujte konzistenciu jeho bielka. To by malo by byť mierne nepriehľadné, nemalo by sa príliš rozlievať a malo by byť hutné a aj trochu lepkavé. Ak je vodnaté, priehľadné a tekuté, vaše vajce už stratilo svoju čerstvosť. Je to preto, že starnutím vajec sa bielko stáva tekutým a „rozpadá sa“. Taktiež si možno všimnete, že žĺtok bude na vrchu mierne plochý namiesto zaobleného.

Mohlo by vás zaujímať: Vajce na mäkko: Ako dlho ho variť pri vložení do studenej či vriacej vody

vajce na mäkko
Foto: Pixabay

3. Test čuchom

Často sa hovorí že skazené vajcia páchnu po síre. Je to typický zápach skazených vajec. Ak je vajce naozaj veľmi staré, môžete tento zápach pokojne cítiť aj cez jeho škrupinu. Ak zápach necítite, no máte obavy o čerstvosť, privoňajte si k vajcu po rozbití.

Samozrejme, ak vajce neprejde niektorým z týchto testov, mali by ste ho bez milosti vyhodiť. Ak vajce vykazuje znaky starnutia, ale nie je ešte na vyhodenie, môžete ho stále použiť. Staršie vajcia sú ideálne na varenie natvrdo. Navyše, pretože vzduchová bublinka v ich vnútri je väčšia, vytvára sa viac priestoru medzi škrupinou a vajcom, čo uľahčuje lúpanie. Z vajíčok na tvrdo vám odporúčame pripraviť si aj našu výbornú vajíčkovú nátierku.

Prečítajte si tiež: Vyskúšali sme 3 spôsoby, ako rýchlo olúpať vajcia: Ktorý je ten najlepší?

Vajíčková nátierka
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ