Ako zmraziť cuketu? Máme finty, aby bola chutná aj po rozmrazení

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Cuketa sa v lete rodí takmer zázračným tempom. Ak sa aj vám stáva, že neviete, čo s jej bohatou úrodou, máme pre vás skvelé riešenie – pokojne ju zamrazte! Zmrazená cuketa vám umožní vychutnávať si chuť leta dokonca aj počas chladných zimných mesiacov. Ako zmraziť cuketu, aby po rozmrazení nebola kašovitá? Máme pre vás finty, aby si zachovala chutnosť aj výživové hodnoty.

Prečo nechať cuketu zamraziť?

Ak máte dostatočne veľkú mrazničku či mraziaci box, zmrazenie cukety je jednoduchý spôsob, ako uchovať jej chuť aj živiny. Zmrazenú cuketu môžete následne použiť do rôznych receptov, od polievok cez omáčky až po obľúbené cuketové placky. Navyše, keď si ju zmrazíte správne, bude po rozmrazení stále chutná a pripravená na všestranné použitie vo vašej kuchyni.

Ako zmraziť cuketu, aby bola aj po rozmrazení chutná?

Najskôr si cuketu dobre umyte pod tečúcou vodou. Ak máte cukety z vlastnej záhrady, určite ich nemusíte šúpať – šupka obsahuje veľa živín. Ak sú cukety väčšie a majú hrubú šupku alebo veľa semien, môžete ich olúpať a odstrániť z nich aj jadierka.

Podľa toho, do akých receptov plánujete cuketu v budúcnosti používať, ju nakrájajte na plátky, kocky alebo si ju nastrúhajte. Kolieska sa hodia na grilovanie či zapekanie, kocky do polievok a nastrúhaná cuketa je ideálna na prípravu krehkých placiek alebo cuketového perníka.

Krehké cuketové placky
Foto: Gurman

Vyskúšajte cuketu pred zmrazením blanšírovať

Blanšírovanie je krátke obarenie zeleniny vo vriacej vode a následné rýchle ochladenie v ľadovej vode. Pomôže vám uchovať farbu, chuť aj textúru cukety. Ak sa rozhodnete použiť túto kulinársku fintu, cuketu ponorte do vriacej vody na 2-3 minúty a potom ju hneď preložte do ľadovej vody na približne rovnaký čas. Následne cuketu pred mrazením dobre osušte.

Predmrazenie je základom úspechu

Predtým, než cuketu vložíte do mrazničky, je dobré ju predzmraziť na plechu, aby sa jej jednotlivé kúsky nelepili dohromady. Rozložte cuketu na plech v jednej vrstve a uložte ju do mrazničky na 1-2 hodiny. Keď máte cuketu predzmrazenú, môžete ju presypať do uzatvárateľných vreciek alebo nádob. Takto pripravená cuketa vám vydrží v mrazničke dokonca 10-12 mesiacov.

Mohlo by vás zaujímať: Cuketové halušky: Sú ešte lepšie ako tie klasické zemiakové?

Krémové soté s cuketou
Foto: Gurman

V akých receptoch vám poslúži zmrazená cuketa?

Zmrazenú cuketu môžete použiť takmer v akomkoľvek recepte, kde by ste použili čerstvú cuketu. Skvelé je, že už ju máte nakrájanú a pripravenú, takže vám ušetrí čas pri varení. Vynikajúca je v polievkach, dusených jedlách, cuketovom prívarku alebo aj v zeleninových koláčoch.

Prečítajte si tiež: Najlepší cuketový koláč: 5 chutných receptov na slano aj sladko

Rozmrazovať ju nemusíte – rovno ju pridajte do hrnca alebo na panvicu. Ak plánujete robiť cuketové placky či koláč, cuketu rozmrazte a nechajte z nej dobre odkvapkať prebytočnú vodu.

Zmrazenie cukety je fantastickým spôsobom, ako si uchovať letnú úrodu a pripraviť si zásoby na zimu. Či už sa rozhodnete zmraziť si ju nakrájanú na kolieska, kocky alebo nastrúhanú, určite oceníte, že máte doma pripravený základ na množstvo chutných jedál.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na krémové soté s cuketou

Krémové soté s cuketou
Foto: Gurman

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ