Ako zohriať pita chlieb: 4 jednoduché tipy, aby bol ako čerstvý

Pita chlieb je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyne. Tento mäkký a nadýchaný chlieb je ideálny na plnenie mäsom, zeleninou či rôznymi omáčkami. Čo však robiť, ak máte doma pita chlieb, ktorý už nie je úplne čerstvý? Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako zohriať pita chlieb a navrátiť mu jeho lahodnú mäkkosť alebo dokonca dodať jemnú chrumkavosť.

Ako zohriať pita chlieb: Vyskúšajte naše 4 jednoduché a rýchle tipy

1. Zohrievanie v rúre

Zohrievanie pita chleba v rúre je ideálny spôsob, ak chcete ohriať viac kusov naraz a udržať ich teplé počas celej večere. Navyše tento spôsob dodá chlebu jemne chrumkavé okraje, ktoré sú skvelé k dipom.

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Pita chlieb ľahko pokropte vodou.
  3. Vložte chlieb priamo na mriežku alebo ho položte na plech. Pečte 5-8 minút, až kým sa chlieb neohreje a okraje nezačnú byť jemne chrumkavé.

pita chlieb
Foto: Pixabay

2. Zohrievanie na panvici

Ak nemáte čas čakať na rúru alebo máte doma len pár kúskov pita chleba, panvica bude vašim najlepším priateľom. Tento spôsob je rýchly a pita získa krásne hnedé fliačky na povrchu.

Postup:

  1. Rozohrejte panvicu na strednom ohni, bez oleja.
  2. Pita chlieb položte priamo na panvicu a opekajte z každej strany asi 30 sekúnd až minútu, kým sa neprehreje a nezíska peknú farbu.
  3. Ak máte radi extra chrumkavosť, nechajte váš pita chlieb na panvici ešte o pár sekúnd dlhšie.

3. Mikrovlnka: Vaša rýchla záchrana

Ak máte naozaj málo času, mikrovlnka je najrýchlejším riešením. Tento spôsob však môže spôsobiť, že pita chlieb bude mäkší a nie tak chrumkavý, ale na druhej strane bude vláčny a jemný.

Postup:

  1. Pita chlieb pokropte trochou vody.
  2. Vložte chlieb do mikrovlnky na tanier a prikryte ho jemne vlhkou utierkou.
  3. Zohrievajte 15-20 sekúnd, podľa potreby.

pita chlieb
Foto: Pixabay

4. Gril alebo hriankovač

Ako zohriať pita chlieb? Ak chcete dosiahnuť extra chrumkavý pita chlieb, môžete ho jednoducho ohriať na grile alebo v klasickom hriankovači či toastovači.

Postup:

  1. Vložte rozrezaný pita chlieb napríklad do hriankovača a opečte ho na strednej teplote približne počas doby 1-2 minút.
  2. Na grile pitu stačí len krátko opiecť na každej strane, kým sa na chlebe neobjavia typické grilovacie pruhy.

Gurman TIP: Takto pripravený pita chlieb je perfektný na plnenie, ale aj ako príloha k omáčkam či k hummusu. Vyskúšajte náš výborný recept na hummus so sušenými rajčinami.

pita chlieb
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Pita chlieb: Pripravte si ho doma, postačí vám pár ingrediencií

Pri ohrievaní pita chleba je dôležité nezabudnúť na vlhkosť. Ak chlieb príliš vysušíte, stane sa tvrdým a praská. Preto je dôležité ho jemne pokropiť vodou alebo zabaliť do vlhkej utierky, aby si zachoval svoju vláčnosť. Či už preferujete mäkký a vláčny pita chlieb alebo jeho chrumkavý povrch, s predchádzajúcimi radami si vždy nájdete ten správny spôsob ako ho zohriať.

Prečítajte si tiež: Ako zohriať pizzu? Aj na druhý deň bude s touto FINTOU výborná

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ