
Zvýšila sa vám pizza z obeda či predchádzajúceho dňa a teraz premýšľate, ako si ju zohriať? Zohrievanie pizze môže byť malou výzvou, ak chcete zachovať jej jemnú vláčnosť, no zároveň ju nepresušiť. Našťastie, existuje finta, ako zohriať pizzu či už pomocou rúry na pečenie, mikrovlnky alebo dokonca panvice. Tu sú naše tipy, aby aj po ohriatí chutila priam ako čerstvo upečená.
Ako zohriať pizzu? Základom je nepresušiť ju
Zahrievanie pizze v rúre na pečenie
Najlepší spôsob, ako zahriať pizzu v rúre, je použiť teplotu okolo 180-200 °C. Nezabudnite však vašu rúru dôkladne predhriať. Predhrievajte rúru minimálne 10-15 minút, aby bola rovnomerne vyhriata. Ak máte kameň na pečenie, uložte naň pizzu a ohrievajte ju maximálne 5 minút. Kameň na pečenie vám pomôže zachovať chrumkavosť korpusu. Ak kameň nemáte, môžete použiť plech na pečenie, ktorý predhrejte spoločne s rúrou.
Aby sa vrch pizze neprehrial a nevysušil, môžete pizzu prekryť alobalom. Alobal odstráňte v posledných pár minútach ohrievania, aby sa syr opäť roztopil a získal svoju pôvodnú konzistenciu. Pizzu zásadne zohrievajte len krátko alebo pokiaľ sa syr opäť neroztopí a cesto nebude jemne chrumkavé. Čas na ohrievanie sa môže líšiť aj podľa hrúbky pizze a množstva prísad. Napríklad talianska pizza s tenším cestom sa bude zohrievať pomerne kratšie ako tá s nadýchaným americkým cestom.
Mohlo by vás zaujímať: Druhy pizze: Poznáte ich všetky? Otestujte sa s nami

Ako zohriať pizzu v mikrovlnke?
Ak vaša mikrovlnka má stojan na ohrev, použite ho. Stojan vám pomôže zabezpečiť rovnomerné zahrievanie pizze zo všetkých strán. Aby ste zabránili vysušeniu cesta, umiestnite vedľa pizze malý pohár alebo nádobku s vodou. Voda pomôže udržať v mikrovlnke vlhkosť a zabráni tomu, aby sa pizza stala „gumovitou“.
Pizza sa v mikrovlnke zahreje oveľa rýchlejšie ako v rúre na pečenie. Nastavte preto mikrovlnku na vysoký výkon a zohrievajte pizzu len v 30-sekundových intervaloch. Skontrolujte stav pizze po každom intervale, aby ste predišli vysušeniu.
Gurman TIP: Nevkladajte do mikrovlnky veľa kúskov pizze, ktoré by sa navzájom prekrývali. Radšej zohrievajte len pár trojuholníkov naraz a postup zopakujte.
Prečítajte si tiež: Nízkosacharidová pizza: Ako pripraviť výborný korpus?

Dá sa pizza zohriať aj na panvici?
Áno, pizzu môžete zohriať aj na panvici, ak na ňu máte pokrievku. Použite nepriľnavú panvicu a zahrejte ju na stredne vysokom ohni. Aby sa syr na vrchu pizze roztopil, prikryte panvicu pokrievkou. Tento krok zabezpečí, že sa vrch pizze zahrieva rovnomerne, zatiaľ čo spodok cesta zostane chrumkavý. Pizzu skontrolujte po približne dvoch až troch minútach zohrievania.
Gurman TIP: Pri zohrievaní pizze môžete na plech či do panvice kvapnúť vždy trochu vody. Voda sa premení na vodnú paru a pomôže vám pizzu zachovať vláčnu. Pred ohrievaním môžete na pizzu nastrúhať trochu syra alebo pridať pár kúskov zeleniny (napr. paradajky), aby ste jej dodali stratenú sviežosť. Máte radi pizzu? Potom si určite pozrite aj náš recept na jej „rímsku kolegyňu“ – pinsu.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na domácu pizzu

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ