
Veľkonočný mazanec je jedným z najvoňavejších symbolov sviatkov jari. Jeho zlatistá kôrka, mäkučký stred a jemne sladká chuť dokážu rozjasniť aj zamračené ráno. Ale ak má byť výsledok naozaj podarený – nadýchaný, vláčny a taký, že sa rozpadá na jazyku – najdôležitejšia otázka znie: Akú múku na mazanec použiť?
Akú múku na mazanec?
S výberom správnej múky, troškou lásky a vôňou poctivého domáceho pečenia bude váš veľkonočný mazanec hotový klenot. A keď sa po kuchyni začne šíriť vôňa vanilky a masla, budete presne vedieť, že sviatky sú tu – a s nimi aj sladké spomienky na časy, keď mazanec krájala ešte babička.

Základ úspechu: hladká múka
Aj keď sa v starších receptoch často spomína polohrubá múka, súčasné overené recepty sa prikláňajú k používaniu hladkej pšeničnej múky. Je to totiž ideálna voľba pre kysnuté cesto, ktoré má byť mäkké, jemné a dobre nakysnuté. Ak plánujete piecť klasický domáci mazanec, 500 g hladkej múky bude tou správnou základňou pre cesto, ktoré poteší každého člena rodiny.

Prečítajte si tiež
Tvarohový mazanec: Recept ako od babičky, ktorý zvládne každý
Prečo práve hladká?
Hladká múka má jemnú štruktúru, vďaka ktorej kysnuté cesto krásne narastie a zachová si mäkkosť aj po upečení. V kombinácii s kvalitným droždím, čerstvými vajíčkami, maslom a trochou cukru vytvorí vláčne a zároveň pevné cesto, ktoré sa bude dať krásne tvarovať. Výsledkom je mazanec, ktorý vonia detstvom a tradíciou.

Chcete sviatkovať zdravo? Vyskúšajte špaldovú múku
Ak máte radi zdravšie alternatívy, pokojne siahnite po hladkej špaldovej múke. Tá má jemne orieškovú chuť a dodá mazancu trochu iný charakter. Odporúčame však nahradiť špaldovou len časť múky – napríklad 1/3 – a zvyšok ponechať klasickú hladkú pšeničnú, aby výsledok nebol príliš hutný.

Prečítajte si tiež
Ako upiecť mazanec? Týchto 5 chýb vám ho môže pokaziť!
Malý gurmánsky trik navyše: Múku dobre preosejte
Pred prípravou cesta vždy preosejte múku. Takto ju krásne prevzdušníte a ingrediencie sa vám spoja oveľa jednoduchšie. Cesto pripravíte nadýchané a príjemné na spracovanie. A práve o to ide – pri príprave tradičného mazanca chcete dosiahnuť jemnú, lahodnú a mäkučkú textúru, ktorá poteší pri každom jednom súste.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ