
Ak ste už niekedy ochutnali poctivé domáce parené buchty, určite viete, že keď sa podaria, sú nadýchané, mäkučké a priam sa rozplývajú na jazyku. No tajomstvo ich dokonalosti nespočíva len v dobre vykysnutom ceste, ale najmä vo výbere správnej múky. Poďme sa spolu pozrieť na to akú múku na parené buchty použiť. Ktorá je tá pravá na túto tradičnú dobrotu a čo ešte urobiť preto, aby boli vaše buchty priam ako od babičky.
Akú múku na parené buchty?
Pri príprave buchiet nezabudnite múku pred použitím preosiať. Zbavíte ju hrudiek a zároveň ju prevzdušníte, čo pomáha dosiahnuť ešte jemnejšie cesto. Ak chcete buchty naozaj ako z rozprávky, pridajte do cesta aj trochu rozpusteného masla alebo vanilkového cukru.

Najlepšia múka na parené buchty?
Na parené buchty vždy siahnite po hladkej pšeničnej múke typu 00 alebo 650. Práve táto múka obsahuje ideálne množstvo lepku, vďaka ktorému cesto krásne narastie, zostane pružné a vláčne. Hladká múka pomáha vytvoriť jemnú, nadýchanú štruktúru a zabezpečí, že buchty si aj po naparení udržia svoj tvar – bez spľasnutia či rozpadávania sa.
Gurman TIP: Ak sa chcete naozaj pohrať s výsledkom, môžete hladkú múku zmiešať s polohrubou múkou v pomere 2:1.

Prečítajte si tiež
Poctivé parené buchty
Na čo si dať pozor pri výbere múky?
Nie každá hladká múka je rovnaká – preto sa oplatí vybrať si kvalitnú múku od overeného výrobcu a pozorne sledovať jej typ. Na parené buchty sa najviac hodí múka typu 00, ktorá vytvorí cesto krásne nadýchané, jemné a ľahké ako obláčik. Vyhnite sa celozrnným múkam – hoci sú zdravšie, buchty z nich bývajú príliš hutné a rýchlejšie stvrdnú.

Ak sa vám parené buchty na prvý pokus nepodaria úplne dokonale, nezúfajte. S každým ďalším hnetením, kysnutím a parením budete bližšie k tým buchtičkám, ktoré rozvoniavajú ako u starej mamy v kuchyni. A ak do nich pridáte štipku lásky, určite sa po nich doma len tak zapráši.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ