Akú múku na šišky? S touto budú mäkké aj na druhý deň!
Nie je nič lepšie, ako si dopriať nadýchané, jemné šišky, ktoré sú aj na druhý deň mäkké ako obláčik. Kto by odolal tej zlatej, chrumkavej kôrke a voňavému cestu plnenému lahodným džemom či tvarohom? Čo robiť, aby boli vaše šišky dokonalé a nevyschli už pár hodín po vyprážaní? Tajomstvo sa ukrýva v správnej múke. Prezradíme vám, akú múku na šišky je najlepšie použiť.
Akú múku na šišky?
Hladká alebo polohrubá? Najlepšia je ich kombinácia!
Ak ste doteraz používali iba hladkú múku, možno ste si všimli, že šišky sú síce jemné, ale nie vždy si udržia svoju nadýchanosť až do druhého dňa. Naopak, ak by ich pripravíte len z polohrubej múky, zostanú hutnejšie a menej vzdušné. Najlepšie je preto skombinovať obe múky – hladkú aj polohrubú.
Aký je ideálny pomer múk? Osvedčený pomer je 250 g hladkej a 250 g polohrubej múky, vďaka čomu dosiahnete dokonalú štruktúru cesta. Hladká múka zabezpečí jemnosť a elasticitu, zatiaľ čo polohrubá dodá cestu ľahkosť a zabráni jeho rýchlemu vysušeniu.

Ako pripraviť dokonalé cesto na šišky?
Aby boli šišky vláčne a mäkké aj na druhý deň, nestačí len správna múka – dôležitý je aj postup prípravy.
1. Do múky si urobte jamku, nalejte do nej asi 100 ml teplého (nie horúceho) mlieka, pridajte kocku droždia a lyžičku cukru. Nechajte kvások vzísť – potrvá to približne 10 minút.
2. Keď kvások začne bublať, pridajte 200 ml mlieka (zohriateho), dva žĺtky, 1PL oleja, 120 ml smotany na šľahanie (33 %) a 1 PL rumu. Rum nie je len pre chuť – zabraňuje tomu, aby šišky nasiakli priveľa oleja pri vyprážaní.
3. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte a vypracujte vláčne, jemné cesto. Môžete použiť ručný mixér s hákmi na kysnuté cesto, ale pokojne aj ruky. Správne vymiesené cesto začne po chvíli hádzať bublinky, čo je znak dobrého kysnutia.
4. Cesto poprášte múkou, prikryte čistou kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť. Najlepšie mu bude v teple – napríklad na sporáku alebo v rúre vyhriatej na 30 °C. Trpezlivosť sa oplatí – dobre vykysnuté cesto znamená nadýchané šišky.
5. Keď cesto krásne vykysne, môžete začať formovať šišky. Vyprážajte ich v horúcom oleji, ale dávajte pozor, aby nebol až príliš rozpálený (ideálna teplota okolo 170-180 °C). Po vychladnutí ich naplňte marhuľovým či jahodovým džemom alebo tvarohom a posypte práškovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať: Fašiangové šišky RECEPT: Nadýchané a rýchle, tieto sa vždy vydaria

Gurmánske tipy pre mäkké šišky
Ak chcete mať šišky nadýchané a jemné, musíte ich vyprážať správne. Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia, je, že šišky smažia v malom množstve oleja. Šišky musia plávať v oleji, nie sa opierať o dno!
Ďalším tajomstvom je spôsob, ako ich vkladať do hrnca. Šišky dávame do horúceho oleja otočené dierkou dole! Práve vďaka tomu sa krásne nafúknu. Keď sú z jednej strany dozlatista, otočíme ich a vysmažíme aj z druhej strany.
Mohlo by vás zaujímať: Šišky a fánky: Poznáte rozdiel medzi fašiangovými dobrotami?
Ak chcete dosiahnuť ešte väčšiu vláčnosť, môžete po usmažení šišky uložiť do misky a prikryť ich utierkou – para z nich pomôže udržať ich mäkkosť. So správnou kombináciou múk a našim postupom budú vaše šišky nadýchané a jemné aj na druhý deň – ak z nich teda vôbec niečo zostane! Prajeme vám dobrú chuť!
Pripravte si s nami: Najlepšie kysnuté langoše aké ste jedli! Pripravte si kysnuté langoše nadýchané ako perinka
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ