Akú múku na šúľance? Táto je kľúčom k dokonalej chuti

Šúľance sú tradičnou lahôdkou slovenskej kuchyne. Jemné zemiakové cesto, posypané makom a preliate voňavým maslom, vyvoláva spomienky na detstvo a kuchyne starých mám. Aj keď sa príprava šúľancov môže zdať jednoduchá, správna voľba múky je kľúčová pre dokonalý výsledok. Akú múku na šúľance použiť? Ak chcete, aby boli vaše šúľance jemné, vláčne a nerozpadávali sa, čítajte ďalej.

Akú múku na šúľance najlepšie použiť?

Ako pripraviť cesto na šúľance?

  1. Začnite varením zemiakov v šupke. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, aby sa lepšie spracovali a nenasiakli zbytočne veľa múky.
  2. Vychladené zemiaky olúpte a prelisujte alebo nastrúhajte najemno.
  3. Pridajte múku, vajce a štipku soli. Množstvo múky závisí od druhu zemiakov, ale začnite s menším množstvom a pridávajte podľa potreby, aby cesto nebolo príliš lepkavé.
  4. Rukami alebo vareškou vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky ani na dosku.
  5. Následne nechajte cesto pár minút odležať.
  6. Na pomúčenej doske vytvarujte z cesta dlhé šúľky, ktoré následne nakrájajte na menšie kúsky a vyvaľkajte ich do charakteristického tvaru šúľancov. Ak chcete mať všetky šúľance rovnako veľké, môžete si odvážiť kúsky cesta – ideálna hmotnosť je okolo 40 gramov.
  7. Šúľance vložte do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Varíme ich, kým nevyplávajú na povrch, čo je signálom, že sú už hotové.

Zemiakové šúľance s opraženou strúhankou a slivkovým džemom
Foto: Gurman

Tajomstvo dokonalého zemiakového cesta

Na šúľance je najlepšie použiť polohrubú múku. Prečo práve tú? Polohrubá múka je univerzálna, má ideálnu konzistenciu medzi hladkou a hrubou múkou. To vám umožní vypracovať cesto, ktoré je dostatočne pevné, aby šúľance držali tvar, ale zároveň jemné, aby neboli tvrdé alebo suché.

Pripravte si s nami: Ľahký sladký obed, ktorému neodoláte vy ani vaše deti. Pripravte si domáce zemiakové šúľance s opraženou strúhankou a slivkovým džemom

Servírovanie: Mak, maslo a trocha lásky

Tradične sa šúľance podávajú s makom, cukrom a maslom. Na tanieri ich posypte mletým makom zmiešaným s cukrom, polejte roztopeným maslom a ak máte chuť, pridajte lyžičku rozohriateho slivkového lekváru.

Ak vám mak nevyhovuje, môžete šúľance obaliť v strúhanke osmaženej na masle, prípadne ich posypať orechmi či kakaom. Fantázii sa medze nekladú!

Zemiakové šúľance s opraženou strúhankou a slivkovým džemom
Foto: Gurman

Prečo sa oplatí dať si záležať na múke

Voľba správnej múky je základom každého dobrého cesta. Ak použijete hladkú múku, cesto môže byť príliš mäkké a šúľance sa môžu pri varení rozpadať. Naopak, hrubá múka by mohla spôsobiť, že šúľance budú tvrdé a nebudú sa tak ľahko rozplývať na jazyku. Polohrubá múka je zlatým stredom, ktorý zaručuje dokonalý výsledok ako od starkej.

Šúľance sú jedlom, ktoré má dušu. Ich príprava je rituál, ktorý spája rodinu a ich chuť dokáže prinavrátiť spomienky na detstvo. Ak použijete kvalitné suroviny, polohrubú múku a vyzbrojíte sa trochou trpezlivosti, odmenou vám budú šúľance, na ktoré budete právom hrdí.

Prečítajte si tiež: Najlepšie cesto na palacinky? Malý trik, ktorý musíte vyskúšať

Viac o téme:

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ