Cesnakový dip: Hotový za chvíľu a hodí sa takmer ku všetkému

Hľadáte niečo jednoduché, rýchle a zároveň chuťovo výrazné, čo pozdvihne vaše grilované jedlá, hranolky, pečené zemiaky či zeleninu? Cesnakový dip je presne to, čo by vám v chladničke rozhodne nemalo chýbať. Vďaka svojej intenzívnenej, no príjemne krémovej chuti si získa svoje miesto nielen na letných grilovačkách, ale aj pri domácich večeriach či ako rýchla omáčka ku snackom.

Cesnakový dip

Základ je krémový, zvyšok je na vás

Základ cesnakového dipu tvorí niektorá z jemných krémových surovín – obľúbená je kyslá smotana, biely jogurt, mäkký tvaroh alebo majonéza. Tie mu dodajú hladkú konzistenciu a zároveň pomôžu rozptýliť intenzitu cesnaku tak, aby bol výsledok vyvážený. Hlavnou hviezdou je, samozrejme, cesnak – môžete použiť čerstvý pre ostrejšiu chuť alebo pečený, ak chcete niečo jemnejšie a sladšie.

cesnakový dip
Foto: GettyImages / MurzikNata

Do dipu sa často pridáva aj trochu citrónovej šťavy, ktorá mu dodá sviežosť, nasekané bylinky ako pažítka, petržlen alebo kôpor a samozrejme soľ, čierne korenie a niekedy aj štipka papriky. Niektorí gurmáni pridávajú kvapku olivového oleja alebo trochu strúhaného syra či uhorky – fantázii sa medze nekladú.

Gurman TIP: Aj keď je cesnakový dip hotový za pár minút, najlepšie chutí, keď sa nechá aspoň 30 minút odležať v chladničke. Chuť cesnaku sa v ňom krásne rozvinie a prepojí sa so zvyšnými ingredienciami.

Recept: Krémový cesnakový dip s bylinkami

Na jednu menšiu misku budete potrebovať:

  • 200 g kyslej smotany
  • 50 g majonézy
  • 2–3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • hrsť čerstvých byliniek (pažítka, petržlen)
  • soľ podľa chuti
cesnakový dip
Foto: GettyImages / VeselovaElena

Postup:

  1. Cesnak prelisujte alebo nastrúhajte najemno.
  2. V miske ho zmiešajte s kyslou smotanou a majonézou.
  3. Pridajte najemno nasekané bylinky a dochuťte soľou.
  4. Všetko dobre premiešajte a nechajte aspoň 30 minút postáť v chladničke.

Tento dip sa hodí ku grilovanému mäsku, zemiakom, zelenine aj pečivu. Raz ho vyskúšate a budete ho robiť znova a znova – tak dobrý a univerzálny naozaj je.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ