
Hľadáte niečo jednoduché, rýchle a zároveň chuťovo výrazné, čo pozdvihne vaše grilované jedlá, hranolky, pečené zemiaky či zeleninu? Cesnakový dip je presne to, čo by vám v chladničke rozhodne nemalo chýbať. Vďaka svojej intenzívnenej, no príjemne krémovej chuti si získa svoje miesto nielen na letných grilovačkách, ale aj pri domácich večeriach či ako rýchla omáčka ku snackom.
Cesnakový dip
Základ je krémový, zvyšok je na vás
Základ cesnakového dipu tvorí niektorá z jemných krémových surovín – obľúbená je kyslá smotana, biely jogurt, mäkký tvaroh alebo majonéza. Tie mu dodajú hladkú konzistenciu a zároveň pomôžu rozptýliť intenzitu cesnaku tak, aby bol výsledok vyvážený. Hlavnou hviezdou je, samozrejme, cesnak – môžete použiť čerstvý pre ostrejšiu chuť alebo pečený, ak chcete niečo jemnejšie a sladšie.

Do dipu sa často pridáva aj trochu citrónovej šťavy, ktorá mu dodá sviežosť, nasekané bylinky ako pažítka, petržlen alebo kôpor a samozrejme soľ, čierne korenie a niekedy aj štipka papriky. Niektorí gurmáni pridávajú kvapku olivového oleja alebo trochu strúhaného syra či uhorky – fantázii sa medze nekladú.
Gurman TIP: Aj keď je cesnakový dip hotový za pár minút, najlepšie chutí, keď sa nechá aspoň 30 minút odležať v chladničke. Chuť cesnaku sa v ňom krásne rozvinie a prepojí sa so zvyšnými ingredienciami.

Prečítajte si tiež
Pečený cesnak: Lahôdka aj pre tých, čo nemajú radi chuť cesnaku
Recept: Krémový cesnakový dip s bylinkami
Na jednu menšiu misku budete potrebovať:
- 200 g kyslej smotany
- 50 g majonézy
- 2–3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- hrsť čerstvých byliniek (pažítka, petržlen)
- soľ podľa chuti


Prečítajte si tiež
Zemiaky na grile: Objavte 4 najchutnejšie spôsoby, ako ich pripraviť
Postup:
- Cesnak prelisujte alebo nastrúhajte najemno.
- V miske ho zmiešajte s kyslou smotanou a majonézou.
- Pridajte najemno nasekané bylinky a dochuťte soľou.
- Všetko dobre premiešajte a nechajte aspoň 30 minút postáť v chladničke.
Tento dip sa hodí ku grilovanému mäsku, zemiakom, zelenine aj pečivu. Raz ho vyskúšate a budete ho robiť znova a znova – tak dobrý a univerzálny naozaj je.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ