Čím nahradiť želatínu? Najlepšie TIPY, ktoré zachránia váš dezert

Chystáte sa upiecť obľúbený nepečený cheesecake alebo svieži letný koláč a zrazu zistíte, že doma nemáte želatínu? Čím nahradiť želatínu? Existuje hneď niekoľko skvelých alternatív, vďaka ktorým dezert dokončíte bez problémov – a možno ešte chutnejšie a zdravšie. Navyše, mnohé z nich sú rastlinného pôvodu, čo poteší aj vegánov či ľudí s potravinovými obmedzeniami.

Čím nahradiť želatínu?

Agar

Agar (alebo agar-agar) je úplnou jednotkou, keď ide o náhradu živočíšnej želatíny. Získava sa z červených morských rias a používa sa už stáročia v ázijskej kuchyni. Je bez chuti, bez zápachu a najmä – výborne tuhne. Na rozdiel od klasickej želatíny, ktorá tuhne až v chlade, agar stuhne už pri izbovej teplote. Stačí ho rozvariť vo vode (alebo inom tekutom základe), nechať krátko prebublať a následne naliať do formy. Tuhnutie je rýchle a spoľahlivé.

Gurman TIP: Za jednu čajovú lyžičku práškovej želatíny použite cca 1/3 čajovej lyžičky agaru.

čím nahradiť želatínu
Foto: GettyImages / olgakr

Pudingový prášok

Pudingový prášok je ďalšou šikovnou alternatívou, ktorá vás môže zachrániť najmä vtedy, ak pripravujete ovocný koláč alebo dezert do pohára. Namiesto klasického mlieka použite na jeho prípravu napríklad ovocnú šťavu alebo sirup z kompótu – výsledkom bude krásne ochutený a zároveň stuhnutý krém, ideálny na zalievanie ovocia alebo vrstvenie.

Gurman TIP: Ovocné sirupy a kompóty sú často už dosť sladké, preto odporúčame dávku cukru znížiť alebo úplne vynechať.

Kukuričný škrob

Ak vám nejde vyslovene o želé, ale skôr o jemne stuhnutý krém alebo polevu, siahnite po kukuričnom škrobe. Škrob krásne zahustí akúkoľvek tekutinu – stačí ho rozmiešať v troške studenej vody, priliať do horúcej zmesi a krátko povariť. Po vychladnutí zmes získa jemnú konzistenciu podobnú pudingu.

čím nahradiť želatínu
Foto: GettyImages / ahirao_photo

Čokoláda, mascarpone či tvaroh

V niektorých receptoch sa želatína používa len na spevnenie krémovej vrstvy – napríklad pri cheesecakoch či roládach. V takých prípadoch sa môžete spoľahnúť na pevné suroviny ako mascarpone, tvaroh, kvalitná čokoláda alebo hustá smotana. Správnym vyšľahaním a vychladením dosiahnete výborný výsledok aj bez želatíny. A výsledná chuť? Nebudete veriť, ako skvelo môže takýto „plán B“ fungovať.

Či už sa rozhodnete pre agar, puding, škrob alebo iné alternatívy, chuť a konzistencia vašich dezertov bude stále fantastická. A ak k tomu pridáte trochu kreativity, možno objavíte svoj nový obľúbený recept.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ