Čo je skyr? Ako sa vyrába a v akých receptoch ho využijete

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Skyr je tradičný islandský mliečny výrobok, ktorý si získal gurmánov po celom svete, a to najmä svojou hustou konzistenciou, bohatou chuťou a vynikajúcimi výživovými hodnotami. Tento jedinečný mliečny produkt sa stáva stále populárnejším aj medzi Slovákmi, ktorí ho radi začínajú využívať v kuchyni. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo je skyr, čo ho robí takým špeciálnym a prečo by ste ho určite mali zaradiť do vášho jedálnička.

Čo je skyr? Islandská mliečna delikatesa!

Ako sa vyrába skyr?

Skyr sa vyrába fermentáciou odtučneného mlieka so špeciálnymi kultúrami baktérií, podobne ako je tomu pri výrobe jogurtu. Tradičný recept sa datuje až do doby osídlenia Islandu Vikingmi. Počas procesu jeho výroby sa mlieko zahrieva, aby sa v ňom zničili škodlivé mikróby a potom sa do neho pridávajú kultúry baktérií. Fermentácia prebieha až niekoľko hodín, čo dodáva skyru charakteristickú hustú textúru a lahodnú hutnú chuť.

Prečo je skyr prospešný pre zdravie?

„Islandský jogurt“ je bohatý na bielkoviny a má veľmi nízky obsah tuku. To z neho robí výbornú voľbu pre tých, ktorí sa snažia sledovať svoju stravu a dodržiavať zdravý životný štýl. Okrem toho je tento mliečny produkt výborným zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí, obsahuje aj vitamín B12 a ďalšie živiny prospešné pre náš organizmus.

čo je skyr
Foto: Pixabay

Aký je rozdiel medzi skyrom a gréckym jogurtom?

Hoci sú skyr a grécky jogurt zložením podobné mliečne výrobky, existujú medzi nimi niektoré rozdiely. Skyr má tendenciu byť ešte hustejší a bohatší na bielkoviny než grécky jogurt. Grécky jogurt sa tiež vyrába fermentáciou mlieka, ale používa sa pri tom aj postup na odstránenie nadbytočnej srvátky, čo mu dáva tú špecifickú krémovú textúru a chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Grécky jogurt či jogurt gréckeho typu? Nedajte sa oklamať

V akých receptoch môžete využiť skyr?

Tento mliečny poklad sa dá v kuchyni použiť na rôzne spôsoby. Teraz, keď už viete, čo je skyr, môžete ho jesť samotný alebo ho pridať do smoothies, zákuskov či slaných koláčov. Skyr je tiež skvelým základom pre omáčky, dresingy a dipy, ktorým pridáva krémovejšiu textúru a množstvo bielkovín. Skúste ho zmiešať so sezónnym ovocím a orechmi pre lahodný a výživný dezert za vašim menu alebo si ho môžete naservírovať na raňajky.

Prečítajte si tiež: Zdravé raňajky: 3 potraviny, ktoré si dopriať bez výčitiek

čo je skyr
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Pretože sa skyr vyznačuje bohatým obsahom bielkovín, nízkym obsahom tuku a vynikajúcou chuťou, je ideálnym doplnkom pre tých, ktorí sa snažia udržiavať zdravý životný štýl bez kompromisov v chuti. Naservírujte si ho na raňajky s granolou a čučoriedkami a zaiste vás zasýti na celé dopoludnie. Máte radi zdravé raňajkové recepty? Odhaľte s nami sladké pokušenie bez pridaného cukru – banánové lievance.

Viac o téme:

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ