Čo navariť z patizónu? Vyprážaný je skvelý, no objavte aj ďalšie recepty

Aj patizón, trochu menej známy člen tekvicovej rodiny, si zaslúži v kuchyni určite vašu pozornosť. Jeho jemná chuť a pevná dužina ponúkajú nekonečné možnosti pri príprave. Mnohokrát však patizón býva prehliadaný v prospech jeho známejších príbuzných, ako sú cuketa alebo tekvica Hokkaidó. Čo navariť z patizónu? Ak máte doma patizón a neviete, čo s ním, prinášame vám niekoľko skvelých nápadov, ako si ho pripraviť.

Čo navariť z patizónu? Prekvapí vás v polievke, môžete ho však aj naplniť alebo si z neho pripraviť bezmäsité fašírky

1. Plnený patizón s mletým mäsom

Plnený patizón je vynikajúcim spôsobom, ako využiť jeho tvar a veľkosť. Stačí ho rozkrojiť na polovice, vydlabať z neho vnútro a naplniť ho chutnou mäskovou zmesou. Na plnku môžete použiť napríklad:

  • 200 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo morčacie)
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g uvarenej ryže alebo kuskusu
  • soľ, korenie, bylinky (napríklad tymian alebo majorán)

Cibuľu a cesnak osmažte na troche oleja, pridajte mleté mäso a restujte, kým nie je prepečené. Pridajte ryžu, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Potom zmesou naplňte vydlabané patizóny, položte ich do pekáča, pridajte trochu vývaru alebo vody a pečte pri 180 °C asi 40 minút, kým nie je patizón mäkký.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na chutné zapekané cuketové lode

Nachos s mletým mäsom
Foto: Gurman

2. Nízkosacharidové cestoviny z patizónu

Ak hľadáte ľahký a rýchly recept, vyskúšajte si pripraviť patizónové cestoviny. Stačí vám k tomu špirálový krájač alebo obyčajná škrabka na zemiaky:

  • 1 patizón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • parmezán (voliteľne)

Najprv patizón ošúpte a vytvorte z neho tenké rezance. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájaný cesnak a krátko ho osmažte, aby uvoľnil arómu. Pridajte patizónové rezance a restujte ich 5-7 minút, kým nezmäknú, ale stále si zachovajú miernu chrumkavosť. Osoľte, okoreňte a na záver posypte parmezánom. Toto jedlo je ľahké, zdravé a hotové za pár minút, navyše poteší milovníkov nízkosacharidových receptov.

Prečítajte si tiež: Nízkosacharidové jedlá: Cíťte sa fit a vo forme

čo navariť z patizónu
Foto: Pixabay

3. Krémová polievka z patizónu

Patizón je skvelou základnou surovinou pre jemné a krémové polievky. Na prípravu lahodnej polievky z tejto zdravej zeleniny budete potrebovať:

  • 1 patizón
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Na úvod si na oleji osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte na kocky nakrájaný patizón a zemiak. Následne všetko krátko opražte a zalejte vývarom. Varíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom všetko rozmixujte dohladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Polievka je jemná, lahodná a ideálna ako ľahká večera.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie polievky na každý deň: Ktorú si dnes uvaríte?

kalerábová polievka
Foto: Pixabay

4. Patizónové fašírky

Patizón môžete použiť aj na prípravu chutných bezmäsitých fašírok, ktoré sú skvelé ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Na ich prípravu budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1 väčší patizón
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g strúhanky
  • soľ, korenie, majoránka
  • trochu strúhaného syra (napr. mozzarella)

Patizón nastrúhajte na jemno a vytlačte z neho prebytočnú vodu. Zmiešajte ho s vajcom, syrom, pretlačeným cesnakom, strúhankou, soľou, korením a majoránkou. Podľa potreby pridajte viac strúhanky, aby zmes dobre pri vyprážaní držala pohromade. Následne vytvarujte fašírky a opečte ich na panvici dozlatista. Podávajte ich s vašim obľúbeným dipom alebo ako prílohu k letnému šalátu.

Prečítajte si tiež: 6 rýchlych receptov na fašírky bez mäsa: Ktoré vyskúšate?

fašírky bez mäsa
Foto: Pexels

5. Vyprážaný patizón

Vyprážaný patizón je lahodná klasika, ktorá si získa aj tých, ktorí s touto zeleninou ešte nemajú skúsenosti. Postup receptu je jednoduchý a výsledok stojí za to:

  • 1 patizón
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • soľ, korenie, mletá paprika
  • olej na vyprážanie

Najprv si patizón ošúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm. Osoľte ich a nechajte chvíľu odstáť, aby sa z nich uvoľnila prebytočná voda. Každý plátok potom obaľte najprv v múke, potom vo vyšľahaných vajíčkach, do ktorých môžete pridať trochu soli a mletej papriky a nakoniec v strúhanke. V rozohriatom oleji vyprážajte dozlatista, kým nie sú plátky patizónu krásne chrumkavé. Podávajte s tatarkou a maslovými zemiakmi, prípadne s čerstvým šalátom.

Gurman TIP: Patizón určite využite aj v populárnom letnom jedle, ktorým je lečo. Stačí ho podusiť dokopy s paprikami a paradajkami. Nebojte sa pridať aj kúsok nakrájanej klobásky. Máte radi lečo? Patizón nie je jediná „netradičnejšia“ ingrediencia, ktorú do neho môžete pridať. Vyskúšajte si do leča nabudúce pridať aj tieto chutné prísady.

recept lečo
Foto: Pixabay
Viac o téme:

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ