Čo s cuketou? Máme pre vás letný receptár na lacné pochúťky
Leto je ideálnym časom na využitie čerstvých sezónnych surovín, medzi ktoré bezpochyby patrí aj cuketa. Táto všestranná zelenina je skvelá na prípravu rôznych jedál, ktoré sú ľahké, zdravé a chutné. Čo s cuketou? Prinášame vám letný receptár na pochúťky, ktoré určite oceníte počas horúcich letných dní, navyše nezaťažia ani váš rodinný rozpočet.
Čo s cuketou? Z nasledujúcich receptov si rozhodne vyberiete
Chrumkavé cuketové placky
Cuketové placky sú jednoduché a rýchle na prípravu. Na tento recept potrebujete dve stredne veľké cukety, ktoré nastrúhate na jemno. Vytlačte z nich prebytočnú vodu, aby sa pri smažení či pečení nerozpadali a pridajte jedno vajce, tri lyžice hladkej múky, jemne nakrájanú cibuľu, soľ, čierne korenie a nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešajte a z cesta vytvarujte malé placky. Opečte ich na rozohriatej panvici s trochou oleja, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Pre ešte zdravšiu verziu si ich môžete upiecť aj v rúre. Podávajte cuketové placky s jogurtovým dipom alebo kyslou smotanou.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na batatové placky pre najmenších
Lahodná zapečená cuketa, výborná aj ako príloha
Zapečená cuketa je vynikajúca ako hlavné jedlo alebo príloha. Nakrájajte dve väčšie cukety na tenké plátky a uložte ich do zapekacej misy. Posypte každú vrstvu strúhaným syrom (napríklad mozzarellou alebo parmezánom) a jemne nasekaným cesnakom. Prelejte smotanou na varenie a dochuťte soľou, korením a bylinkami podľa chuti (oregano, bazalka). Zapekajte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým nie je cuketa mäkká a syr na povrchu zlatohnedý. Objavte taktiež náš recept na zapekaný zeleninový gratin TU.

Krémová cuketová polievka
Krémová cuketová polievka je osviežujúca a ľahká. Na jej prípravu budete potrebovať dve stredne veľké cukety, jednu cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Všetko nakrájajte na kúsky a orestujte na olivovom oleji. Pridajte liter zeleninového vývaru a varte, kým zelenina nezmäkne. Potom všetko rozmixujte do hladka, pridajte 200 ml smotany na varenie, soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy. Nechajte polievku ešte krátko prejsť varom. Podávajte cuketovú polievku s čerstvým chlebom a dozdobenú čerstvými bylinkami.
Prečítajte si tiež: Najlepšie polievky na každý deň: Ktorú si dnes uvaríte?
Sýte zapekané cuketové lode
Cuketové lode sú kreatívnym a chutným spôsobom, ako podávať cuketu. Rozrežte dve väčšie cukety na polovice a vydlabte ich vnútro. Náplň do lodí si následne pripravte z mletého mäsa (môžete použiť aj morčacie mleté mäso), pretlačeného cesnaku, cibuľky, paradajkovej omáčky a strúhaného syra. Náplňou naplňte cuketové polovičky a posypte ich ďalším strúhaným syrom. Zapekajte lode v predhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút, pokiaľ nie je mäso dobre prepečené a syr roztopený a zlatohnedý.
Gurman TIP: Do náplne na cuketové lode môžete spolu s mäsom použiť aj predvarenú ryžu. Objavte náš FOTORECEPT na cuketové lode TU.

Ľahké cestoviny s cuketou
Cestoviny s cuketou sú ľahké a rýchle jedlo, ktoré je ideálne na letné večere. Uvarte svoje obľúbené cestoviny podľa návodu. Medzitým na panvici orestujte na olivovom oleji jednu nakrájanú cuketu a dva strúčiky cesnaku. Pridajte cherry paradajky, soľ, korenie a trochu citrónovej šťavy. Zmiešajte s uvarenými cestovinami a posypte strúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami (napríklad bazalkou).
Mohlo by vás zaujímať: Lacná náhrada parmezánu? Určite ju máte v špajzy!
Cuketové fašírky potešia celú rodinu
Cuketové fašírky sú skvelým vegetariánskym jedlom, no zasýtia celú rodinu. Nastrúhajte dve stredne veľké cukety a vytlačte z nich prebytočnú vodu. Pridajte jemne nasekanú cibuľu, dve rozšľahané vajcia, strúhanku, soľ, korenie a nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor). Vytvarujte malé fašírky a pečte ich na panvici alebo v rúre s trochou olivového oleja, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Podávajte s jogurtovým dipom, pečenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.
Prečítajte si tiež: 6 rýchlych receptov na fašírky bez mäsa: Ktoré vyskúšate?

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ