Čo so zvyšnou ryžou? 5 tipov, ako si ju vychutnať aj na druhý deň
Ak sa vám stane, že máte po večeri alebo obede ešte zvyšnú ryžu a nechcete ju len tak vyhodiť, máme pre vás niekoľko skvelých nápadov, ako ju využiť aj na druhý deň. Od klasických jedál po netradičnejšie recepty, ryža je všestranná surovina, ktorá sa dá ľahko zakomponovať do rôznych jedál. Pozrime sa spoločne na 5 tipov, čo so zvyšnou ryžou, aby sme predišli plytvaniu potravinami.
Čo so zvyšnou ryžou? Opečená či na sladko, tu sú naše chutné tipy
1. Opečená ryža s vajcom
Ak máte radi jednoduché a chutné jedlá, opečená ryža s vajcom je skvelá voľba. Stačí rozohriať panvicu, pridať trochu oleja alebo masla, pridať zvyšnú ryžu a nechať ju restovať sa, kým sa nezačne trochu pripekať a chytať zlatohnedú farbu. Potom k nej už len jednoducho pridajte vajce, nechajte ho zatiahnuť sa a podávajte ako samostatné jedlo alebo prílohu k mäsu.
Gurman TIP: K opečenej ryži s vajcom môžete pri jej príprave pridať aj nakrájané marinované tofu a mrazenú zmes čínskej zeleniny. Na prípravu autentickej opekanej čínskej ryže sa taktiež používa už odstáta „dvojdňová“ ryža, takže s ňou v tomto recepte máte vyhraté.

2. Mliečna ryža
Mliečna ryža je ďalšou skvelou možnosťou na využitie ryže, ktorá sa vám zvýšila z hlavných chodov. Stačí uvarenú ryžu zmiešať s mliekom, pridať k nej trochu cukru či medu, vanilkový extrakt a povariť ju na miernom ohni, kým sa mlieko nezredukuje a ryža nezhustne. Mliečnu ryžu podávajte teplú alebo studenú, posypanú škoricou a čerstvým ovocím.
Mohlo by vás zaujímať: Ako uvariť ryžu: 7 krokov, aby nebola tvrdá alebo lepkavá

3. Placky z uvarenej ryže
Pre netradičnejší spôsob využitia zvyšnej ryže si z nej vyskúšajte pripraviť placky. Stačí zmiešať uvarenú ryžu s vajcom, múkou a ľubovoľnými ďalšími prísadami (ako napríklad hráškom alebo syrom) a vyprážať vyformované placky na panvici, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Placky z ryže môžete podávať s domácou Sriracha omáčkou alebo jednoduchým jogurtovým dipom s cesnakom a bylinkami.

4. Ryžové šaláty a polievky
Ryža je vynikajúcou prísadou do rôznych šalátov a polievok. Môžete ju pridať do zeleninových šalátov alebo do tradičnej zeleninovej polievky z nastrúhanej mrkvy a zeleného hrášku. Ryža dodá jedlu štruktúru a zasýti vás na dlhší čas. Obdobným spôsobom môžete do zeleninového šalátu či polievky pridať aj uvarené zvyšné cestoviny. Pre viac inšpirácie odhaľte aj naše recepty na výborné cestovinové šaláty.

5. Kokosová ryža so šafranom
Táto exotická príloha, na ktorú môžete využiť už aj predvarenú ryžu, je inšpirovaná podľa receptu známeho kuchára Jamieho Olivera. Kokosová ryža so šafranom sa hodí ako perfektná príloha k ázijským jedlám ako sú napríklad dhal či kari omáčky. Výborná je však aj k akémukoľvek mäsu. Vaše jedlo dostane úplne nový rozmer, tak neváhajte a pozdvihnite obyčajnú zvyšnú ryžu na delikátnejšiu prílohu. Celý fotorecept na kokosovú ryžu so šafranom nájdete TU.
Prečítajte si tiež: Ryža v chladničke: Vedeli ste, koľko dní v nej môže zostať?

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ