Cuketové halušky: Sú ešte lepšie ako tie klasické zemiakové?

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Ak pátrate po recepte, do ktorého zakomponovať bohatú úrodu cukiet, máme pre vás ďalší chutný tip. Cuketové halušky sú skvelým spôsobom, ako pridať do tradičného slovenského jedla sezónnu čerstvú zeleninu. Táto letná variácia klasiky zo zemiakov je nielen chutná, ale aj ľahká a osviežujúca, ideálna na teplé dni. Navyše v tomto výbornom jedle „ukryjete“ porciu zdravej zeleniny aj pred najmenšími, ktorí zelenej farbe na tanieri neholdujú.

Recept na cuketové halušky

Ak ste ešte neskúsili kombináciu cukety a bryndze, určite to stojí za to. Nasledujúci recept je jednoduchý a rýchly na prípravu, takže si ho môžu pripraviť aj začiatočníci. Stanú sa cuketové halušky vašim novým favoritom, či dokonca predčia klasické bryndzové halušky zo zemiakov? Poďme si ich spoločne pripraviť.

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 300 g cukety
  • 1 vajce
  • múka podľa potreby (približne 100 g hladkej múky)
  • soľ
  • 125 g bryndze
  • 3 PL kyslej smotany alebo bieleho neochuteného jogurtu
  • opražená slanina alebo šunka
  • opečená cibuľka na ozdobenie

Slaný cuketový koláč so syrom
Foto: Gurman

Postup:

  1. Cuketu si najprv nastrúhajte najemno. Ak máte mladú cuketu, môžete ju nastrúhať aj so šupkou, čo dodá haluškám na oko peknú farebnú textúru. Ak je vaša cuketa už staršia, odporúčame vám ju ošúpať.
  2. Do nastrúhanej cukety pridajte vajce a soľ. Postupne pridávajte múku a miešajte, kým nedosiahnete cestíčko, ktoré však nie je až príliš hutné. Cesto by malo byť ideálne podobné tomu na klasické zemiakové halušky.
  3. Halušky nahádžte ručne z drevenej dosky do vriacej osolenej vody alebo na ich hádzanie použite haluškovač. Keď vyplávajú na povrch, povarte ich ešte asi minútku a potom ich vyberte, napríklad veľkou drevenou varechou s dierkami, von z hrnca.
  4. Bryndzu rozdrobte a zmiešajte ju dohromady s kyslou smotanou alebo jogurtom, zmes môžete jemne dosoliť. Ak je bryndza príliš tuhá, pridajte k nej trochu vody z halušiek, aby sa lepšie s hauškami premiešala.
  5. Horúce uvarené halušky zmiešajte s bryndzou, na ich vrch môžete naservírovať kopček kyslej smotany, škvarky z opraženej slaniny a/alebo opečenú cibuľku.

Bryndzové halušky
Foto: Gurman

Gurman TIP: Aby cesto na cuketové halušky nebolo príliš riedke, nezabudnite z nastrúhanej cukety vyžmýkať prebytočnú vodu predtým, než k pridáte ostatné ingrediencie. Tento jednoduchý trik zabezpečí, že vaše halušky budú mať tú správnu konzistenciu a nebudú sa rozpadať pri varení. Rovnaký postup využijete aj pri príprave tých najlepších cuketových placiek.

Mohlo by vás zaujímať: Čo s cuketou? Máme pre vás letný receptár na lacné pochúťky

Cuketové halušky sú skvelým spôsobom, ako oživiť tradičné slovenské jedlo a dodať mu letnú ľahkosť. Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj veľmi chutný a určite ohúri všetkých pri stole. Vyskúšajte ho a užite si túto lahôdku plnú sviežej cukety a lahodnej bryndze.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na výborný cuketový perník

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ