Dokonalá plnka do kuraťa: Rokmi overený RECEPT, ktorý chutí skvelo

Plnené kura je jedným z tých jedál, ktoré v sebe nesú kúzlo domácej kuchyne. Dokonalá plnka do kuraťa je mäkká, voňavá a ak je správne pripravená, vytvorí v reze krásnu mozaiku, ktorá lahodí nielen chuťovým pohárikom, ale aj očiam. Tradične sa používa ako náplň do hydiny, no rovnako dobre ju môžete upiecť aj samostatne vo forme alebo zapekacej mise. Pozrime sa spoločne na rokmi overený recept.

Dokonalá plnka do kuraťa

Základom každej dobrej plnky je pečivo, ktoré je nakrájané na malé kocky. Ideálne je použiť staršie biele pečivo, napríklad vianočku, rožky, toastový chlieb alebo žemle. Na jedno stredne veľké kura potrebujeme približne 300 gramov pečiva. Plnku spája vlhkosť a chuť masla, ktorého pridávame asi 100 gramov, pričom časť môžeme nahradiť slaninkou. Vajcia sú ďalšou dôležitou zložkou – tri kusy dodajú plnke pevnosť aj jemnosť. Mlieko (asi 1/3 až 1/2 litra) zvlhčí pečivo a prepojí všetky chute.

Gurman TIP: Na dochutenie použite soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a čerstvú petržlenovú vňať, ktorá dodá vašej plnke sviežosť.

Prečítajte si tiež: Ako dlho piecť kura: Objavte ideálny čas pečenia

plnka do kuraťa
Foto: Pixabay

Ako pripraviť plnku do kuraťa krok za krokom

  1. Prvým krokom je nakrájanie pečiva na kocky, ktoré necháme mierne preschnúť, aby lepšie nasiaklo tekutinu. Vložíme ho do väčšej misy, kde ho budeme miešať s ostatnými ingredienciami. Medzitým si rozpustíme maslo alebo vyškvaríme slaninu, ktorú potom necháme trochu vychladnúť.
  2. V polovici mlieka rozšľaháme žĺtky a touto zmesou polejeme nakrájané pečivo. Podľa potreby pridávame ďalšie mlieko, aby plnka nebola príliš suchá, ale zároveň sme z nej nevyrobili kašu. Pridáme soľ, korenie a ostatné koreniny podľa chuti, následne vmiešame rozpustený tuk.
  3. Kľúčovým krokom je vyšľahanie vaječných bielkov so štipkou soli do tuhého snehu, ktorý na záver jemne zapracujeme do zmesi. Práve vďaka nemu chutí plnka nadýchane a lahodne.
  4. Hotovou plnkou naplníme vnútro kuraťa alebo ju pečieme samostatne v zapekacej mise. Pečenie prebieha pri teplote 180 °C, kým nezíska zlatistú kôrku. Výsledkom je dokonale vláčna, voňavá a chuťovo vyvážená plnka, ktorá sa stane ozdobou každého sviatočného stola.

Mohlo by vás zaujímať: Ako upiecť kuracie stehná: Chrumkavé, šťavnaté a plné chuti

plnka do kuraťa
Foto: Pixabay

Ako dodať šmrnc klasickému receptu?

Klasický recept na plnku ponúka priestor na experimentovanie a prispôsobenie podľa rodinných tradícií a osobných chutí. Pre bohatšiu chuť môžeme pridať kuracie pečienky alebo podusené huby, ktoré dodajú plnke zaujímavú arómu. Milovníci výraznejších chutí môžu nahradiť celé množstvo masla slaninou, ktorá sa predtým opraží na panvici do chrumkava. Ak preferujete výraznejšie chute, skúste pridať aj prelisovaný cesnak alebo nadrobno nasekané mandle, ktoré jej dodajú jemnú orieškovú chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Veľkonočná plnka: Čo pridať do receptu, aby chutil ako od babičky?

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ