Dokonalá zemiaková knedľa: Prečo do receptu pridať ocot?

Ak ste sa niekedy stretli s tým, že sa vám zemiaková knedľa pri varení rozpadla alebo bola príliš mäkká, existuje jednoduchý trik, ktorý používali už naše babičky – pridanie octu. Možno sa to na prvý pohľad zdá zvláštne, no v skutočnosti má ocot v ceste dôležitú úlohu. Prečo sa teda oplatí túto ingredienciu nevynechať?

Ako sa vám podarí dokonalá zemiaková knedľa?

Ocot ako tajná zbraň proti rozpadávaniu cesta

Zemiaky majú prirodzenú tendenciu zmäknúť, a ak nie je cesto správne pripravené, knedle sa môžu vo vode rozvariť. Ocot však vytvára kyslé prostredie, ktoré pomáha zemiaky spevniť. Práve preto sa napríklad neodporúča variť zemiaky spolu s kyslou kapustou – zostali by tvrdé dlhšie, než by ste chceli. No pri zemiakovom ceste môže byť tento efekt naopak veľmi užitočný.

Ako správne použiť ocot v zemiakovom ceste?

Ak chcete mať knedle pevné a dobre tvarovateľné, stačí pridať jednu polievkovú lyžicu octu na 1 kg zemiakov priamo do cesta. Nemusíte sa obávať, že by ocot bol cítiť – pri varení sa jeho chuť úplne stratí, no výsledok bude stáť za to.

zemiaková knedľa
Foto: GettyImages.com / Jan Mach

Ak však patríte medzi tých, ktorí si nie sú istí pridaním octu priamo do cesta, existuje aj iný trik: Pridajte ocot do vody, v ktorej knedle varíte. Stačia dve lyžice octu do hrnca s vodou a vaše „knedlíky“ budú mať ideálnu konzistenciu bez toho, aby sa vo vode rozpadli.

Ocot pomáha nielen pri knedli

Táto vlastnosť octu sa dá využiť aj pri iných jedlách. Napríklad ak chcete, aby boli domáce hranolky krásne chrumkavé, môžete ich pred vyprážaním krátko povariť v jemne octovej vode. Nebudú sa rozpadávať a získajú pevnejšiu štruktúru.

Pridanie octu do zemiakového cesta je jednoduchý, no účinný trik, ktorý vám pomôže pripraviť dokonale pevné, vláčne a chutné knedle bez strachu, že skončia ako nevzhľadná kaša. Skúste to pri najbližšom varení a presvedčte sa sami!

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ