
Žihľava – rastlina, ktorej sa mnohí radšej vyhnú oblúkom kvôli jej pŕhlivým lístkom, je v skutočnosti pokladom našich lúk a záhrad. Na jar, keď sa príroda prebúdza a naše telo túži po očiste a posilnení, prichádza ideálny čas siahnuť po jej liečivej sile. Pripravte si doma žihľavový sirup, recept nie je vôbec zložitý a výsledok vás odmení osviežujúcou chuťou aj množstvom zdravotných benefitov.
Žihľavový sirup RECEPT
Sirup zo žihľavy podporuje činnosť obličiek, čistí krv, dodáva telu železo a pomáha pri jarnej únave. Navyše je skvelým doplnkom do vody s citrónom, čaju či limonády. Ak ste ešte nikdy neskúšali túto zelenú silu prírody premeniť na sladký sirup, teraz je ten správny čas.

Čo budete potrebovať?
Ingrediencie na prípravu žihľavového sirupu:
- aspoň 60 kúskov mladých stoniek žihľavy
- 2 kg kryštálového cukru
- 3 citróny (najlepšie bio, keďže idú do sirupu aj so šupkou)
- 20 g kyseliny citrónovej
- 2 litre vody

Prečítajte si tiež
Domáci sirup na kašeľ: Liečivý zázrak z ingrediencií, ktoré máte v kuchyni
Postup prípravy žihľavového sirupu
- Začnite tým, že si nazbierate mladé výhonky žihľavy – ideálne v rukaviciach a mimo frekventovaných ciest. Doma ich opláchnite a postrihajte na menšie kúsky. Tie zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 24 hodín, najlepšie v zakrytej nádobe.
- Na druhý deň výluh precedíme cez husté sitko alebo gázu, aby sme sa zbavili všetkých častí rastliny. Pridáme na kolieska nakrájané citróny, kyselinu citrónovú a cukor. Za stáleho miešania pomaly privedieme zmes k varu. Keď je sirup hotový, ešte horúci ho plníme do dôkladne umytých a nahriatych fliaš.
- Ak sirup plánujete spotrebovať v priebehu niekoľkých týždňov, postačí fľaše otočiť hore dnom a nechať ich pár hodín zabalené v deke. Pre dlhodobé skladovanie odporúčame sterilizáciu – v rúre alebo vo vodnom kúpeli.

Žihľavový sirup nie je len módny hit bylinkových nadšencov. Je to tradičný spôsob, ako podporiť svoje zdravie v súlade s prírodou. V jednej fľaši sa skrýva sila prírody – a navyše chutí výborne! Skvelo sa hodí na osvieženie počas teplých dní, ako darček od srdca alebo ako každodenný elixír, ktorý si zamilujú malí aj veľkí.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ