Druhy kreviet: Koktejlové či tigrie? Na čo dať pozor pri príprave

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Krevety sú obľúbenou lahôdkou na celom svete a ich využitie v kuchyni je naozaj pestré. V dnešnom článku sa pozrieme bližšie na dva druhy kreviet, ktoré sa často objavujú na našich tanieroch: koktejlové a tigre krevety. Hoci sú oba druhy kreviet chutné a výživné, existuje medzi nimi niekoľko kľúčových rozdielov, ktoré by mal každý milovník morských plodov poznať. Dozviete sa aj to, na čo si dať pozor pri ich príprave.

Druhy kreviet: Aký je medzi nimi rozdiel?

Koktejlové krevety

Koktejlové krevety spoznáte ako drobné, delikátne krevety, ktoré sa často používajú v studených jedlách, ako sú šaláty, predjedlá a samozrejme, koktejlové poháre. Tieto krevety sú typické svojou jemnou a sladkastou chuťou, ktorá je ideálna pre ľahké a osviežujúce pokrmy. Sú zvyčajne oveľa menšie ako tigre krevety. Ich farba sa mení od šedej na svetloružovú, keď ich tepelne upravíte.

Vďaka ich jemnej chuti môžete koktejlové krevety použiť do v šalátov, akým je napríklad klasický krevetový šalát s majonézou a citrónom alebo vám poslúžia ako ozdoba na kanapkách. Ich jemná textúra a ľahká chuť sa výborne hodia k čerstvým bylinkám, citrónovej šťave a ľahkým dresingom. Koktejlové krevety sú tiež ideálne na prípravu krevetového koktailu, ktorý je obľúbeným predjedlom v mnohých reštauráciách.

Mohlo by vás zaujímať: Letný recept na svieži citrónovo-krevetový šalát

druhy kreviet
Foto: Pixabay

Tigre krevety

Tigre krevety poznáme ako väčšie, mäsité krevety, ktoré sú charakteristické svojou výraznou chuťou a textúrou. Často ich kuchári aj gurmáni považujú za delikatesu a v kuchyni nachádzajú uplatnenie v mnohých exkluzívnych receptoch. Sú oveľa väčšie ako koktejlové a pred varením majú typicky tmavú, často pruhovanú škrupinu, ktorá po tepelnej úprave mení farbu na oranžovú alebo červenú.

Vďaka svojej veľkosti a mäsitosti sú tigre krevety ideálne na grilovanie, ak hľadáte inšpiráciu čo grilovať namiesto mäsa. Sú vynikajúce na prípravu s cesnakovým maslom alebo ako súčasť lahodného rizota s morskými plodmi. Tigre krevety sa často podávajú ako hlavný chod, pretože ich veľkosť vás pohodlne zasýti, čo by pri koktejlových krevetách bolo problematické. Rovnako ako koktejlové, tak aj tigre krevety obsahujú dôležité bielkoviny a nízky podiel tukov.

Najvýraznejším rozdielom, ktorý rozlišuje tieto druhy kreviet je teda ich veľkosť a textúra. Koktejlové krevety sú malé a jemné, čo ich predurčuje na použitie v ľahkých, studených jedlách. Tigre krevety sú veľké a mäsité, vhodné na grilovanie a prípravu teplých, hlavých jedál.

ako olúpať krevety
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Na čo určite dajte pozor pri príprave tigrích kreviet? Tigrie krevety potrebujete pred tepelnou úpravou alebo po nej olúpať a očistiť. Nepostačí im len odstrániť škrupinovitý pancier. Mali by ste ich očistiť aj od tmavého črievka, ktoré sa nachádza pozdĺž ich chrbtovej časti.

Takže nabudúce, keď budete stáť pred voľbou medzi koktejlovými a tigrími krevetami, nezabudnite na tieto rozdiely a vyberte si ten správny druh pre váš kulinársky zážitok.

Mohlo by vás zaujímať: Mrazené či chladené krevety: Budete prekvapení, ktoré sú čerstvejšie

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ