Dubajská čokoláda RECEPT: Trúfnete si na jej prípravu doma?

Dubajská čokoláda, recept na luxusnú sladkosť si získal srdcia gurmánov po celom svete. Ak ste fanúšikom neobyčajných kombinácií chutí, určite vás nadchne spojenie chrumkavého kataifi cesta, bohatej pistáciovej náplne s tahini pastou a vrstvy kvalitnej horkej čokolády. Hoci táto pochúťka pochádza z Dubaja, nemusíte cestovať až na Blízky východ, aby ste si ju vychutnali – zvládnete si ju pripraviť aj doma!

Dubajská čokoláda recept

Čo budete potrebovať?

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 g kataifi cesta (kadayif)
  • 50 g masla
  • 100 g 100% pistáciového masla alebo pistáciovej nátierky
  • 50 g kokosového oleja
  • 20 g tahini pasty
  • 10 g sušeného mlieka
  • silikónovú formu na čokoládu

dubajská čokoláda recept
Foto: Gurman

Ako na to?

  1. Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu. Pomocou lyžičky vytvorte jemné pásiky na dne silikónovej formy na čokoládu, aby ste dosiahli zaujímavý vizuálny efekt. Zvyšok bielej čokolády využijete na plnku. Zmiešajte ju s kokosovým olejom, pistáciovým maslom (či nátierkou), tahini pastou a sušeným mliekom. Dôkladne premiešajte, aby vám vznikla hladká, krémová náplň.
  2. Následne vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu. Väčšiu časť nalejte do silikónovej formy tak, aby pokryla celé dno aj boky formy. Formu vložte do chladničky, aby tmavá čokoláda stuhla.
  3. Kataifi cesto nakrájajte na drobné kúsky a na panvici ho opražte na rozpustenom masle dozlatista. Ešte teplé ho premiešajte s pripraveným pistáciovým krémom z bielej čokolády a rovnomerne ho roztrite na stuhnutú vrstvu horkej čokolády.
  4. Celú formu vložte na pár minút do mrazničky – vďaka tomu sa vám bude lepšie pracovať s poslednou vrstvou čokolády. Na stuhnutú pistáciovú náplň nalejte zvyšok horkej čokolády, povrch uhlaďte a formu vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
  5. Keď čokoláda stuhne, opatrne ju vyberte z formy a užívajte si túto exkluzívnu lahôdku!

dubajská čokoláda recept
Foto: Gurman

Prečítajte si tiež: Temperovanie čokolády: Prečo sa vám oplatí toto kúzlo vyskúšať?

Gurman TIP: Kde kúpiť kataifi cesto? Nájdete ho v špecializovaných predajniach s orientálnymi potravinami, zvyčajne v sekcii chladených potravín. Toto cesto sa zvykne lepiť, preto ho pred spracovaním jemne rozdeľte na menšie kúsky. Máte menšiu panvicu? Smažte radšej po dvoch dávkach, aby ste mali nad zmesou lepšiu kontrolu.

Ak preferujete menej sladké dezerty, siahnite po kvalitnej horkej čokoláde. Ak ste milovníkom sladších dobrôt, pokojne použite mliečnu alebo aj bielu čokoládu. Z uvedeného množstva pripravíte približne 500 g luxusnej dubajskej čokolády, ktorú si môžete nakrájať na menšie kúsky a podeliť sa s blízkymi – ak ju teda stihnete nezjesť celú sami!

Pripravte si s nami tiež: Horúca čokoláda z pudingu: Lahodná, hustá a neodolateľná

Dubajská čokoláda nie je len obyčajná sladkosť, ale skutočný zážitok. Bohatá chuť pistácií, krémová konzistencia tahini a chrumkavosť kataifi cesta vytvárajú dokonalú harmóniu, ktorú si zamilujete už po prvom súste. Tak čo, pustíte sa do jej prípravy?

Mohlo by vás zaujímať: Chia puding na 3 spôsoby: Zdravá a neodolateľná maškrta

Viac o téme: ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ