
Bryndzové halušky patria medzi najikonickejšie slovenské jedlá. No čo ak nemáte po ruke zemiaky alebo sa vám ich jednoducho nechce šúpať a strúhať? Žiaden problém! „Nokerle“ sa dajú pripraviť aj bez nich, a výsledok je rovnako chutný, rýchly a jednoduchý. Halušky bez zemiakov sú ideálne pre tých, ktorí si chcú ušetriť čas a zároveň si vychutnať tradičné chute Slovenska.
Halušky bez zemiakov RECEPT
Čo budete potrebovať?
Na halušky:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 20 ml mlieka
- 1 ČL soli
- vlažná voda podľa potreby

Na servírovanie:
- 125 g bryndze (najlepšia chutí 100% ovčia)
- 2 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 100 g slaniny

Prečítajte si tiež
Halušky a strapačky: Poznáte rozdiel medzi týmito pochúťkami?
Ako pripraviť nokerle alebo halušky bez zemiakov
- Do väčšej misky preosejeme múku, aby bolo cesto nadýchanejšie. V mlieku rozmiešame vajíčko so soľou a tekutú zmes vylejeme do múky. Jemne premiešame a podľa potreby pridávame vlažnú vodu, aby vzniklo polotuhé, ale nie príliš husté cesto.
- Pripravené cesto pretláčame cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Ak haluškovač nemáte, pomôže aj obyčajná lyžica – cesto stačí naberať a odkrajujte ho priamo do hrnca. Ak halušky nechceme rozvariť, varíme ich len 3–4 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Následne ich scedíme a preložíme do misy.
- Kým sa nám halušky varia, slaninu nakrájame na malé kocky a opekáme na panvici dozlatista.
- Halušky prelejeme výpekom zo slaniny alebo pridáme kúsok masla pre ešte jemnejšiu chuť. Bryndzu rozmiešame s pochúťkovou smotanou (alebo jogurtom) a navrstvíme ju na horúce halušky. Nakoniec všetko posypeme chrumkavou slaninkou a môžeme servírovať.

Gurmánske tipy a triky na dokonalé halušky
Vyberte si kvalitnú bryndzu. Pravá nepasterizovaná ovčia bryndza má výraznejšiu chuť a je zdravšia. Ak chcete jemnejšiu verziu, môžete ju zmiešať s trochou mlieka. Halušky nepreplachujte studenou vodou. Ak ich hneď premiešate s maslom alebo výpekom zo slaniny, ostanú krásne vláčne.

Prečítajte si tiež
Akú múku do halušiek? Vyberte tú správnu a podaria sa
Ak sa chcete vyhnúť mäsu, opečená cibuľa alebo pór dodá bryndzovým haluškám rovnako skvelú chuť. Keď pripravujete zdravšiu verziu receptu, vyskúšajte časť pšeničnej múky nahradiť špaldovou alebo celozrnnou.
Táto verzia bryndzových halušiek bez zemiakov je dôkazom, že tradičné chute si môžete vychutnať aj jednoduchším spôsobom. Navyše, sú rýchlejšie na prípravu a stále rovnako chutné! Pustíte sa do nich ešte dnes?

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ