Hnedý cukor: Na čo si pri jeho použití rozhodne dávať pozor?

Používate do receptov hnedý cukor? Myslíte si, že je zdravší ako ten biely? Odhaľte s nami fakty aj tajomstvá o hnedom cukre, vrátane expresného receptu, ako si ho vyrobiť jednoducho aj doma. Navyše sa dozviete aj to, na čo si pri jeho použití v receptoch dávať pozor.

Hnedý cukor: Všetko, čo ste o ňom možno nevedeli

Hnedý cukor sa vyrába kombináciou kryštalickej sacharózy s malým množstvom melasy, ktorá je zodpovedná za jeho charakteristickú farbu a bohatú chuť. Produkuje sa vo veľkých cukrovarníckych oblastiach sveta, vrátane Karibiku, Brazílie, Austrálie, Európy, Južnej Afriky a častí USA. Hnedý cukor sa v receptoch používa hojne, pretože dodáva pečivu či cukrovinkám bohatšiu sladkosť a v neposlednom rade aj tmavšiu karamelovú farbu. Hnedkastý cukor však rozhodne nemusíte používať len do sladkých receptov, hodí sa aj do omáčok či glazúr na slané jedlá.

Rýchle fakty o hnedom cukre

Hnedý cukor nie je trstinový cukor. Ide o biely kryštálový cukor, ktorý dofarbujú melasou, a tá mu dodáva charakteristickú tmavšiu farbu. Množstvo melasy, ktoré je výrobcom pridané do bieleho cukru určuje, aký typ hnedého cukru je vyrobený, a teda pomer percenta pridanej melasy rozhoduje o intenzite jeho chuti aj sýtosti farby.

Hnedý cukor si teda môžete vyrobiť aj doma kombináciou 1 polievkovej lyžice melasy a 1 šálky kryštálového bieleho cukru. Cukor a melasu miešajte, pokiaľ nedosiahnete rovnomernú farbu a textúru. Táto náhrada plne zachová chuť, vláčnosť aj farbu vášho receptu.

hnedý cukor
Foto: Pixabay

Použitie hnedého cukru a načo si pri ňom dávať pozor

Hnedý cukor sa používa veľmi podobne ako biely cukor, ale dodáva do jedla ďalšiu chuť. Keďže melasa je hygroskopická (schopná absorbovať vodu), pečivo pripravené s ním si dobre zachová svoju vláčnosť. Pri vážení hnedého cukru ho natlačte pevne do odmerky alebo lyžice. Extra vlhkosť inak môže sťažovať presné meranie. Na čo si dávať pozor? Hnedý cukor je ťažší ako biely cukor, ale ľahší ako väčšina trstinového cukru. Jeden pohár hnedého cukru je ekvivalentný 220 gramom. Pričom jeden pohár bieleho cukru má len 200 gramov a trstinového cukru až 250 gramov.

Mohlo by vás zaujímať: Váženie bez váhy: Koľko gramov má čajová či polievková lyžica a koľko hrnček?

Namiesto hnedého cukru môžete v mnohých receptoch použiť biely alebo trstinový cukor. Dajte si však pozor pri jeho vážení, lepšie je použiť priamo váhu, namiesto merania pohármi. Ak vymeníte obyčajný biely cukor za hnedý, jedlo si zachová svoju sladkosť. Nebude mať však pridanú chuť a farbu z melasy. Možno budete taktiež musieť mierne navýšiť množstvo tekutín v recepte, aby ste nahradili stratenú vláčnosť, ktorú v sebe obsahuje práve tmavší cukor.

Cookies z arašidového masla
Foto: Gurman

V akých receptoch použiť hnedý cukor?

Bežné použitie hnedého cukru zahŕňa sladenie pečených výrobkov, omáčok, marinád. Dokonca ním môžete pocukriť aj slaninu pred opekaním (pri príprave na sladký americký spôsob k lievancom). Taktiež ho môžete použiť pri príprave sirupov na dochutenie nápojov. Vďaka jeho zrnitosti a mierne kyslému pH (a tiež jeho sladkej vôni) sa hnedý cukor stal obľúbenou zložkou aj v domácich telových peelingoch.

Hnedkastý cukor vo všeobecnosti chutí ako kryštalická melasa alebo karamelky. Preto ho rozhodne môžete využiť napríklad pri príprave našich cookies z arašidového masla, ktorým prepožičia aj nádhernú karamelovú farbu. V slaných receptoch odporúčame hnedý cukor popražiť spolu s orestovanou cibuľkou, ako základ do paradajkovej polievky alebo ho pridať do sladkastých marinád na mäso.

Skladovanie hnedého cukru

Tmavý cukor by ste mali skladovať vo vzduchotesnej nádobe, aby si zachoval svoj obsah vlhkosti. Keď je vystavený vzduchu, môže rýchlo tvrdnúť. Zatvrdnutý cukor môžete vo všeobecnosti zmäkčiť, keď do uzavretej nádoby spolu s ním pridáte plátok chleba, niekoľko cukríkov marshmallow alebo kúsok jablka. Pokiaľ skladujete hnedý cukor správne, nemá obmedzenú trvanlivosť, hoci jeho najlepšia kvalita sa zachová, keď ho použije do 2 rokov.

Prečítajte si tiež: Krupicový a kryštálový cukor: Tušíte, aký je medzi nimi rozdiel?

hnedý cukor
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ