Hokkaido recepty: 6 najchutnejších spôsobov, ako ju pripraviť
Hokkaido tekvica sa v posledných rokoch stala hviezdou našich kuchýň, a to nielen pre svoju krásnu oranžovú farbu, ale aj pre jedinečnú chuť a množstvo vitamínov, ktoré ukrýva. Táto tekvica je fantastická v polievkach, prílohách, sladkých aj slaných jedlách a dokonca sa nemusí ani šúpať! Ak ste ju ešte nestihli vyskúšať alebo hľadáte nové hokkaido recepty, poďme sa spolu pozrieť na šesť najchutnejších spôsobov, ako si užiť jej sezónu.
Hokkaido recepty na každý deň
1. Krémová hokkaido polievka
Začnime klasikou, ktorá nesklame. Hokkaido polievka je jemná, krémová a voňavá po muškátovom oriešku. Stačí vám cibuľa, cesnak, tekvica, zeleninový vývar a trocha smotany. Polievku si môžete vylepšiť kúskom zázvoru alebo chilli pre jemne pikantný nádych. Podávajte ju s krutónmi alebo opraženými tekvicovými semienkami na vrchu – jednoducho lahôdka v miske, ktoré vás objíme aj počas chladných dní.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Krémová polievka z batátov a hokkaido tekvice
2. Pečená hokkaido tekvica s rozmarínom a čili
Jednoduchosť je často kľúčom k dokonalosti. Nakrájajte tekvicu na mesiačiky, pokvapkajte ju olivovým olejom, pridajte rozmarín, čili a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a pečte v rúre pri 200 °C asi 25-30 minút, kým tekvica nezmäkne a okraje sa nezačnú karamelizovať. Pečená hokkaido je skvelou prílohou k mäsu alebo ľahkou večerou so zeleninovým šalátom.
3. Hokkaido rizoto
Rizoto s hokkaido tekvicou je lahôdka, ktorá spája krémovú konzistenciu a jemnú sladkosť tekvice. Na začiatku opražte cibuľu a cesnak, pridajte ryžu na rizoto (napríklad arborio) a postupne podlievajte zeleninovým vývarom. V druhej polovici varenia pridajte nakrájanú tekvicu a pokračujte, kým nebude rizoto krásne krémové. Na koniec nezabudnite na parmezán a kúsoček masla pre extra chuť.
Prečítajte si tiež: Víkendové krémové rizoto: Ako ho pripraviť bez pridania smotany
4. Nátierka z tekvice hokkaido
Hokkaido nátierka je skvelým tipom na rýchlu a zdravú desiatu. Upečte tekvicu v rúre, nechajte ju vychladnúť a rozmixujte ju s cesnakom, citrónovou šťavou, tahini pastou (alebo obyčajným bielym jogurtom), soľou a korením. Nátierka je plná vitamínov a vlákniny a skvele chutí na čerstvom chlebíku alebo aj ako dip k zelenine.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Hokkaido nátierka
5. Hokkaido kari
Pre milovníkov exotických chutí je tu hokkaido kari. Na panvici opražte cibuľu, cesnak a zázvor, pridajte kari pastu podľa chuti, kokosové mlieko a nakrájanú tekvicu. Varte, kým tekvica nezmäkne a podávajte s ryžou alebo naan chlebom. Kari je fantastické jedlo, ktoré zahreje a dodá telu zdravú energiu.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tekvicovo-ananásové kari
6. Lahodný hokkaido koláč
Áno, hokkaido tekvicu môžete využiť aj na sladko! Skúste ju pridať do cesta na koláč – podobne ako mrkvu v mrkvovom koláči či cuketu v cuketovom perníku. Hokkaido dodá koláču vláčnosť a jemne sladkú chuť. Pridajte do cesta trochu škorice, muškátového oriešku a vanilky a výsledok bude neskutočne voňavý a chutný. Na vrch môžete dať krém z mascarpone alebo ho len posypať práškovým cukrom.
Hokkaido recepty sú skutočne všestranné a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov, či už sa rozhodnete pre tie sladké alebo slané. Neváhajte experimentovať a vyskúšajte túto oranžovú tekvičku vo všetkých možných podobách. Jej sezóna trvá len pár mesiacov, tak si ju užite naplno!
Mohlo by vás zaujímať: Cottage cheese recepty: 4 dobroty, po ktorých sa na stole zapráši
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ