
Hrášková polievka je obľúbená nielen pre svoju lahodnú chuť a jednoduchú prípravu, ale aj pre svoju nádhernú, sviežu zelenú farbu. Nie vždy sa vám podarí udržať túto jej krásnu farbu až do servírovania? Ak chcete dosiahnuť, aby vaša hrášková polievka oslnila okrem chuti aj farbou, prinášame vám niekoľko tipov a trikov, ako na to.
Čo robiť, aby vaša hrášková polievka mala krásne zelenú farbu?
1. Použite čerstvý a kvalitný hrášok
Základom krásnej zelenej farby je čerstvý a kvalitný hrášok. Čerstvý hrášok obsahuje chlorofyl, ktorý je zodpovedný za jeho zelenú farbu. Preto je dôležité používať čo najčerstvejší hrášok. Ak nemáte prístup k čerstvému hrášku, môžete použiť aj mrazený, ktorý si zachováva svoju farbu a chuť vďaka rýchlemu zmrazeniu po zbere.
Gurman TIP: Ak používate mrazený hrášok, nevkladajte ho do polievky priamo z mrazničky. Nechajte ho rozmraziť alebo ho krátko prelejte vriacou vodou, aby sa uvoľnila jeho farba a chuť.
2. Hráškovú polievku nevarte dlho, inak bude mať sivastý nádych
Čerstvý hrášok by sa mal variť iba krátko, aby si zachoval svoju zelenú farbu a sviežu chuť. Dlhé varenie vedie k strate chlorofylu a polievka môže získať matnú, nevýraznú sivastú farbu. Hrášok preto varte maximálne 10 minút. Po uplynutí tejto doby už plameň stiahnite alebo polievku úplne odstavte zo sporáka.
Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho variť brokolicu: Neprekročte tento čas, lebo zmení farbu

3. Oku lahodiacu zelenú farbu získate aj vďaka bylinkám
Čerstvé bylinky nielenže pridajú polievke chuť, ale tiež pomôžu zdôrazniť jej zelenú farbu. Do hráškovej polievky vám odporúčame použiť pár lístkov čerstvej mäty alebo/a hrsť čerstvého špenátu. Opäť tu platí, že suroviny nie je potrebné dlho variť. Postačí im ozaj pár minút, potom ako polievka začne vrieť.
Gurman TIP: Pridajte nasekané čerstvé bylinky či špenát do polievky až na konci varenia alebo až priamo pri mixovaní polievky. Takto si všetky suroviny zachovajú svoju farbu a chuť. Tušili ste, že namiesto smotany môžete do hráškovej polievky pridať aj kokosové mlieko?
4. Pred podávaním polievku dlho nezohrievajte
Ak chcete, aby polievka z čerstvého či mrazeného hrášku nestratila svoju farbu, je dôležité ju nezohrievať na príliš vysokú teplotu pred podávaním. Vysoká teplota môže zmeniť krásnu zelenú farbu na tmavšiu a matnú. Hráškovú polievku preto ohrievajte len na miernom ohni a podávajte ju ihneď po ohriatí, aby ste zachovali jej sviežu farbu.
Dostali ste chuť na lahodnú hráškovú polievku? Vyskúšajte náš FOTORECEPT na hráškovú polievku s opečenou bagetkou

Dosiahnuť krásnu zelenú farbu hráškovej polievky nie je až také zložité, ak viete, na čo si dať pozor. Vyskúšajte naše gurmánske tipy a triky a prekvapte svojich hostí hráškovou polievkou, ktorá bude skutočným klenotom na vašom stole!
Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie polievky na každý deň: Ktorú si dnes uvaríte?
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ