Marináda na bravčové karé: Inšpirujte sa 5 overenými receptami

Bravčové karé je kúsok mäsa, ktorý si zaslúži trochu trpezlivosti – no keď mu doprajete tú správnu marinádu, odmení sa vám šťavnatou chuťou. Či už ho pripravujete na grile, panvici alebo v rúre, marinovanie je tajomstvo, ktoré pozdvihne vaše recepty na novú úroveň. Aká je najlepšia marináda na bravčové karé? Nechajte sa inšpirovať našimi overenými receptami.

Marináda na bravčové karé 5-krát inak

Nezáleží na tom, či pripravujete karé na nedeľný obed, grilovačku alebo slávnostnejšiu večeru – vďaka dobrej marináde dokáže aj obyčajné bravčové mäso zažiariť. Okrem toho, ak marinádu pripravíte deň vopred, chute sa krásne prepoja a výsledok bude stáť za to. A preto, nech už máte radi medovo-horčicovú klasiku alebo odvážnejšie chute s cesnakom a bylinkami, máme pre vás 5 skvelých tipov, ktoré si zamilujete.

1. Klasická cesnakovo-bylinková marináda

Ingrediencie:

  • 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička rozmarínu
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • šťava z ½ citróna

Nechajte karé v marináde aspoň 6 hodín, najlepšie však cez noc. Bylinky mu dodajú nádhernú vôňu a cesnak jemne prenikne do štruktúry mäsa.

ako upiecť karé
Foto: Pixabay

2. Pikantná marináda s medom a horčicou

Ingrediencie:

  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • štipka chilli (voliteľné)

Navyše táto marináda vytvára na povrchu krásnu, lesklú glazúru, ktorá nielen dobre vyzerá, ale aj skvelo chutí. Ak však túžite po ešte intenzívnejšej chuti, počas pečenia karé pokojne ešte raz potrite zvyškom marinády – vďaka tomu sa chute ešte viac prepoja a výsledok bude doslova neodolateľný.

3. Marináda s pivom a cibuľou

Ingrediencie:

  • 1 veľká cibuľa (nahrubo nakrájaná)
  • 250 ml svetlého piva
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžička horčice
  • soľ, korenie, bobkový list

Pre dosiahnutie ešte lepšieho výsledku karé naložte spolu s cibuľou a pivom minimálne na 12 hodín, aby mäso krásne zmäklo a vsiaklo všetky chute. Potom ho môžete piecť aj s touto marinádou – vznikne vám výborný výpek.

ako upiecť karé
Foto: Pixabay

4. Jogurtová marináda s čerstvými bylinkami

Ingrediencie:

  • 150 g bieleho jogurtu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru
  • soľ, čierne korenie

Jogurt mäso krásne zjemní – práve preto je táto marináda ideálna pre tých, ktorí obľubujú menej výrazné, no stále mimoriadne lahodné chute.

5. Vínová marináda s cesnakom a bylinkami

Ingrediencie:

  • 200 ml červeného vína
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička tymianu
  • 1 lyžička medu
  • soľ, korenie, olivový olej

Okrem toho, že víno krásne prehĺbi chuť mäsa, dodá mu jemne aromatický tón, vďaka čomu bude karé pôsobiť ako z reštauračného menu. Pre gurmánsky zážitok ho podávajte so zemiakovým pyré alebo pečenými zemiakmi, ktoré sa s týmto typom mäsa skvele dopĺňajú.

ako upiecť karé
Foto: Pixabay

Nemusíte byť šéfkuchár, aby ste pripravili karé, ktoré si vaši blízki zapamätajú. Stačí pár surovín, trocha trpezlivosti a chuť experimentovať. Marinády sú presne ten malý zázrak, vďaka ktorému sa z obyčajného mäsa stane neobyčajné jedlo. Tak šup s karé do misky, nech sa marináda postará o zvyšok! A nezabudnite – čím dlhšie ho necháte odpočívať, tým lepší bude výsledok.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ