Mäsová zmes na hrianky či chlieb: Výdatný recept plný chuti

Pripravujete sa na niečo výdatné a plné chuti? Tento recept na mäsovú nátierku z bôčika, ktorú môžete použiť na hrianky alebo ako základ omáčky na cestoviny, je ideálny na dlhé večery, keď máte chuť na niečo domáce, no zároveň výdatné a jednoduché na prípravu. Mäsová zmes na hrianky vám navyše vydrží v špajzy aj niekoľko mesiacov. Poďme sa pustiť do jej prípravy.

Mäsová zmes na hrianky či chlieb recept

Čo budete potrebovať?

  • 1 kg bôčika
  • Soľ, korenie, cesnak (alebo aj grilovacie korenie podľa chuti)
  • 1 kg zeleniny (paprika, paradajky, cibuľa, cesnak)
  • 1 balíček preosiateho nakladača

domáca paštéta z bravčového mäsa
Foto: Pixabay

Postup prípravy

  1. Bôčik si najprv pripravíme tým, že ho klasicky ochutíme – soľ, korenie a cesnak sú základ, ale ak máte radi výraznejšie chute, nebojte sa pridať aj obľúbenú grilovaciu zmes. Potom ho vložíme do pekáča a dáme upiecť do mäkka. Pečenie bôčika vám vytvorí základ pre bohatú a chutnú nátierku.
  2. Kým sa bôčik pečie, pustíme sa do prípravy zeleniny. Na tento recept je ideálna kombinácia papriky, paradajok, cibule a cesnaku, no môžete si ho prispôsobiť podľa toho, čo máte radi. Všetku zeleninu pomelieme cez mlynček na mäso alebo ju môžeme rozmixovať. Zmes vložíme do veľkého hrnca a varíme na strednom ohni, až kým nezíska hustejšiu konzistenciu – to vám potrvá približne 30-40 minút.
  3. Keď je bôčik upečený a trochu vychladnutý, pomelieme ho podobne ako zeleninu. Potom ho pridáme k už zhusnutej zeleninovej zmesi v hrnci a pridáme aj preosiaty nakladač. Všetko spolu ešte povaríme asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
  4. Hotovú zmes naplníme do pripravených čistých a suchých pohárov. Poháre uzavrieme a vložíme do vodného kúpeľa, kde ich sterilizujeme po dobu 1 hodiny pri teplote 100 °C. Sterilizáciou zabezpečíte, že zmes vám vydrží v špajzy aj niekoľko mesiacov, pripravená kedykoľvek na rýchlu večeru či desiatu.

Prečítajte si tiež: Grilovaný bôčik: 6 krokov pre lahodne chrumkavý výsledok

domáca paštéta z bravčového mäsa
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Táto mäsová zmes na hrianky je výborná aj ako omáčka na cestoviny alebo špagety. Je to univerzálna dobrota, ktorú oceníte, keď nemáte veľa času na varenie, no chcete niečo chutné a sýte.

Extra tipy na dochutenie

  • Pre extra pikantnú verziu pridajte do zeleninovej zmesi čili papričky.
  • Ak máte radi bylinky, skúste do zmesi primiešať čerstvý tymian alebo rozmarín.
  • Skombinujte rôzne druhy pečeného mäsa – napríklad bravčové a hovädzie – pre ešte intenzívnejšiu chuť.

Pripravte si taktiež: FOTORECEPT Jemne pikantný maďarský guláš z diviny – skutočný gurmánsky zážitok

Tento recept je skvelý, ak chcete pripraviť niečo výdatné do zásoby a mať vždy po ruke chutnú domácu nátierku alebo rýchlu omáčku. Prajeme vám dobrú chuť!

Mohlo by vás zaujímať: Domáca paštéta z bravčového mäsa: Lahôdka, ktorú si zamilujete

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ