
Keď sa povie medvedí cesnak, väčšina z nás si predstaví tradičné slané jedlá, ako sú nátierky, polievky či pesto. No táto jarná bylinka má omnoho širšie využitie, než by ste si mysleli. Dokáže prekvapiť nielen v hlavných chodoch. Poďme sa spoločne pozrieť, kde využiť medvedí cesnak, recepty sa vám počas jeho sezóny určite budú hodiť.
Medvedí cesnak: RECEPTY, ktoré z neho pripraviť
Medvedí cesnak nie je len o klasických receptoch. Experimentovanie v kuchyni môže viesť k prekvapivým a lahodným kombináciám. Nebojte sa vyskúšať niečo nové a objaviť jeho širšie využitie. Ktorý z týchto netradičnejších receptov vyskúšate ako prvý?
Grilované mäso s medvedím cesnakom
Ak ste milovníkom grilovania, vyskúšajte marinádu s medvedím cesnakom. Stačí ho rozmixovať s olivovým olejom, citrónovou šťavou, trochou medu a soľou. Takáto zmes dodá šťavnatosť a špecifickú chuť steakom aj kuraciemu mäsu. Kombinácie medvedieho cesnaku s medom sa v tomto prípade rozhodne nemusíte obávať.

Prečítajte si tiež
Medvedí cesnak a konvalinka: Ako ich rozoznať? Pozor na jedovatú zámenu!
Omáčky a dipy, ktoré prekvapia
Medvedí cesnak v jogurtovom dipe? Určite! Stačí ho nasekať nadrobno a zmiešať s hustým gréckym jogurtom, kvapkou citróna a štipkou soli. Tento dip je vynikajúci k pečeným zemiakom či ako dressing do čerstvého zeleného šalátu. Medvedí cesnak vás ale určite príjemne prekvapí aj v jarnom zemiakovom šaláte.

Pesto trochu inak
Pesto z medvedieho cesnaku je už klasika, ale skúste ho pripraviť v netradičnej kombinácii. Použite namiesto vlašských orechov lieskovce a parmezán vymeňte za pecorino. Výsledok bude zemitejší a plnšej chuti.
Gurman TIP: Ak chcete pestu dodať ešte intenzívnejšiu arómu, skúste lieskové orechy pred mixovaním jemne opražiť na suchej panvici. Táto jednoduchá úprava zvýrazní ich prirodzenú sladkastú chuť a dodá pestu ešte väčšiu hĺbku.

Prečítajte si tiež
Máte už doma medvedí cesnak? Pesto z neho si zamilujete
Cestoviny či rizoto s medvedím cesnakom
Klasické cestoviny aglio e olio si pýtajú malú obmenu. Namiesto bežného cesnaku použite medvedí a pridajte na záver trochu citrónovej šťavy. Výsledok bude svieži a jarne ladený.
Rizoto s medvedím cesnakom a parmezánom je ďalšou rýchlou a chutnou možnosťou. Stačí pridať nasekaný cesnak v poslednej minúte varenia a dochutiť ho kvapkou olivového oleja.

Lahôdka v cestovinách a pečive
Ak ste milovníkom talianskej kuchyne, skúste pridať medvedí cesnak priamo do cesta na domáce cestoviny. Klasické špagety či tagliatelle získajú jemne bylinkový podtón, ktorý perfektne doplní ľahké smotanové omáčky alebo jednoduché maslové zálievky.
A čo tak pečivo? Kysnuté buchty na slano, syrové či oškvarkové pagáče s medvedím cesnakom môžu byť fantastickým spôsobom, ako do tradičných receptov vniesť sviežu jarnú chuť. Do cesta stačí zamiešať jemne nasekané lístky alebo z neho pripraviť bylinkové cesnakové maslo na potretie pred pečením.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ