Najlepší mäsový nedeľný vývar: Dve ingrediencie urobia zázraky
Nedeľný obed je ideálnou príležitosťou na to, aby ste sa s rodinkou zhromaždili okolo stola a užívali si spoločné chvíle. Existuje snáď lepší nedeľný prvý chod ako klasický mäsový vývar? Je to bezpochyby jedlo, ktoré zahreje telo, ale aj dušu. Pripraviť ten najlepší nedeľný vývar však nie je len o mäse a koreňovej zelenine. Odporúčame vám do neho použiť aj dve nasledujúce ingrediencie, ktoré premenia váš vývar na nezabudnuteľnú delikatesu.
Prvá tajná prísada dodá vývaru hĺbku a bohatšiu chuť. Druhá ingrediencia zabezpečí lákavú konzistenciu polievky ktorú si zaiste zamilujete. Spoločne sa tieto zložky budú podieľať na tom, aby sa váš vývar stal nezabudnuteľným predjedlom, ktorý ocení celá rodina. Prezradíme vám, že tieto dve ingrediencie sú navyše jednoducho dostupné a bežné v každej kuchyni, no ich efekt na konečnú chuť nedeľnej klasiky je priam zázračný.
Mäsový nedeľný vývar: Okrem koreňovej zeleniny do neho pridajte aj väčšiu paradajku
Prečo práve paradajka?
Paradajka je skvelý zdroj prírodného glutamátu, ktorý funguje ako zvýrazňovač chuti. Pridaním jednej paradajky do vývaru docielite hlbšiu, bohatšiu chuť, ktorá aj pozdvihne celkovú arómu a vizuál vášho vývaru. Paradajka pridá polievke jemnú sladkosť aj miernu kyslosť, ktorá krásne sedí k tučnejšej chuti mäsa a ďalšej zelenine.
Ingrediencie na nedeľný vývar:
- 1 kg hovädzieho alebo kuracieho mäsa (napríklad hovädzie rebro alebo kuracie stehno)
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 malý zeler
- 1 cibuľa
- 1 paradajka
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 bobkové listy
- niekoľko guľôčok čierneho a nového korenia
- soľ podľa chuti
- petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy:
- Najprv mäso dôkladne umyte a uložte ho do veľkého hrnca. Pridajte studenú vodu a priveďte vývar k varu. Keď začne voda vrieť, odstráňte priebežne vzniknutú penu na hladine, aby bol vývar číry a nie zakalený.
- Mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Paradajku prerežte na polovicu a pridajte všetku zeleninu spoločne do hrnca k mäsu.
- Pre dochutenie pridajte do vývaru aj cesnak, bobkové listy a guľôčky čierneho a nového korenia. Mierne osoľte. Nezabudnite, že vývar môžete dosoliť aj na konci varenia, takže na začiatku pridajte radšej len menej soli. Ak ste jedlo presolili, prinášame triky pre jeho záchranu.
- Znížte teplotu na minimum a nechajte vývar pomaly vrieť 2-3 hodiny. Pomaly varenie je kľúčové, aby sa chute z mäsa a zeleniny postupne uvoľňovali a spájali. Nesnažte sa prípravu vývaru v tomto smere urýchliť.
- Občas skontrolujte, či je všetko v poriadku a prípadne odstráňte ďalšiu novovzniknutú penu. Ak sa voda až priveľmi z polievky odparí, môžete do hrnca trochu vriacej priliať vody.
- Keď je mäso mäkké a zelenina uvarená, vývar sceďte cez sitko do taniera. Mäso a zeleninu môžete použiť na iné jedlá alebo ich vrátiť do vývaru podľa vášho gusta. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať na ozdobu a dochuťte soľou podľa potreby.
Objavte taktiež náš FOTORECEPT na hovädzí vývar zo špikových kostí.
Gurman TIP: Ak chcete, aby bol váš vývar ešte chutnejší, pridajte do neho okrem paradajky aj kúsok hovädzej kosti alebo kuracie krídla. Kosti obsahujú kolagén, ktorý dodá vývaru bohatšiu textúru a najmä výraznú chuť. Tento trik sa často používajú aj profesionálni kuchári a výsledok je skutočne ohromujúci.
Prečítajte si tiež: Najlepšie polievky na každý deň: Ktorú si dnes uvaríte?
Príprava dokonalého nedeľného vývaru je umenie, ktoré sa oplatí zdokonaliť. Nabudúce, keď ho budete pripravovať na rodinný stôl, určite do neho vyskúšajte pridať aj jednu väčšiu paradajku a hovädziu špikovú kosť či kuracie krídlo. Neváhajte a určite vyskúšajte tieto ingrediencie, ktoré zmenia váš vývar na nepoznanie. Želáme vám dobrú chuť k nedeľnému obedu!
Mohlo by vás zaujímať: Rakúske knedle do polievky: Pozdvihnú váš nedeľný obed
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ