
Nechutia vám šaláty? Možno je problém práve v tom, že zálievku vynechávate alebo ju zatiaľ neviete pripraviť správne. Zálievka či dresing je však dôležitou súčasťou každého chutného šalátu. Tá správna dokáže zvýrazniť chute jednotlivých ingrediencií a dodať zeleninovej pochúťke úplne nový rozmer. Výber zálievky však závisí od typu šalátu aj vašich osobných chuťových preferencií. Aká je najlepšia zálievka na šalát? Poďme sa pozrieť na tie najobľúbenejšie, po ruke budete mať hneď päť rýchlych receptov.
Najlepšia zálievka na šalát: Vyberte si z našich piatich najobľúbenejších
1. Klasická vinaigrette zálievka
Ingrediencie:
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica vínneho octu (biely alebo červený)
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V malej miske zmiešajte vínny ocot a horčicu.
- Postupne prilievajte olivový olej, kým nedosiahnete hladkú emulziu.
- Dochuťte zálievku soľou a čiernym korením podľa vašej chuti.
Klasická vinaigrette zálievka sa skvelo hodí k natrhaným zeleným listovým šalátom (rukola, špenát, šalátová zmes). Dopasujete ju taktiež aj k šalátom s grilovanou zeleninou a syrom, akými sú napríklad feta alebo kozie syry.

2. Cesnaková zálievka
Ingrediencie:
- 4 strúčiky cesnaku, prelisované
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička medu
- soľ a čierne korenie podľa vašej chuti
Postup:
- V miske zmiešajte prelisovaný cesnak s citrónovou šťavou a medom.
- Postupne prilievajte olivový olej, kým sa zmes nespojí do hladkej konzistencie.
- Dochucujte soľou a čerstvo namletým čiernym korením.
Túto zálievku skvelo využijete na zeleninové šaláty s paradajkami, uhorkami či farebnou paprikou. Taktiež ju neváhajte primiešať do šalátov s pečenými alebo grilovanými zemiakmi. Ak by sa vám zdalo, že zemiaky do zdravého zeleninového šalátu nepatria, vedzte, že tie pečené v rúre s kvapkou oleja, skvelo zapadnú aj do diétneho jedálnička.

3. Exotická japonská zázvorová zálievka
Ingrediencie:
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 1/4 šálky ryžového octu
- 2 polievkové lyžice sezamového oleja
- 1 polievková lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 polievková lyžica medu
Postup:
- V miske zmiešajte sójovú omáčku, ryžový ocot a med.
- Následne pridajte nastrúhaný zázvor a sezamový olej.
- Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
S touto zálievkou zahviezdite, ak pripravujete šaláty s morskými plodmi alebo šalát podávate ako prílohu k rybe. Japonská zázvorová zálievka výborne pasuje aj do šalátov s nastrúhanou mrkvou, uhorkou a sezamovými semienkami.
Mohlo by vás zaujímať: Miso polievka: Odhaľte poklad japonskej kuchyne + RECEPT

4. Medovo-horčicová zálievka
Ingrediencie:
- 3 polievkové lyžice dijonskej alebo plnotučnej horčice
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice jablčného octu
- 1/4 šálky olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V miske zmiešajte horčicu, med a jablčný ocot.
- Postupne prilievajte olivový olej, kým sa nevytvorí hladká krémová emulzia.
- Na záver už len dochuťte soľou a čiernym korením.
- Na koniec môžete do zálievky pridať aj celé horčičné semienka.
Medovo-horčicovú zálievku využijete na miešané šaláty s kuracím mäsom alebo nakrájanou šunkou. Taktiež sa jej chute snúbia v šalátoch so slaninou, syrom či vlašskými orechmi alebo nivou.
Gurman TIP: Túto zálievku môžete bez obáv použiť aj na preliatie vášho obľúbeného steaku. Tušíte, ako správne pripraviť hovädzí steak? Pomôže vám náš sprievodca.

5. Sezamová tahini zálievka
Ingrediencie:
- 1/4 šálky pasty tahini (pasta zo sezamových semienok)
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica medu
- 1/4 šálky vody
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V miske zmiešajte tahini, citrónovú šťavu a med.
- Postupne prilievajte vodu, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Následne dochuťte soľou a čiernym korením, prípadne aj čili papričkou.
S tahini zálievkou určite neurobíte krok vedľa na žiadnej grilovačke, nakoľko sa perfektne hodí na šaláty s grilovaným mäsom (kuracie, hovädzie). Spestríte ňou aj zdravý strukovinový šalát s cícerom, paradajkami a nakrájanou uhorkou.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na ázijský šalát s rezancami a tofu
Výber správnej zálievky môže zásadne ovplyvniť chuť každého šalátu. Či už preferujete klasickú vinaigrette, pikantnejšiu cesnakovú alebo exotickú zázvorovú zálievku, je dôležité experimentovať a nájsť tú, ktorá najviac vyhovuje vašim chutiam a pokrmom. Vyskúšajte naše rýchle recepty a objavte, aké jednoduché je pripraviť si vlastnú domácu zálievku.
Prečítajte si tiež: Recepty na grilovanie mäsa: Rozpáľte gril na nové chute
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ