
Vyprážané jedlá sú obľúbenou lahôdkou v mnohých domácnostiach. Ich tajomstvo často spočíva v chrumkavom trojobale alebo ľahučkom cestíčku, ktoré zabezpečuje, že jedlo bude na povrchu krásne zlatisté, zatiaľ čo vnútri zostane šťavnaté a plné chuti. V našom článku sa pozrieme na prípravu takéhoto cestíčka, ktoré je univerzálne a hodí sa na vyprážanie zeleniny, ako je karfiol, brokolica či šampiňóny, ale aj na kuracie kúsky alebo rezne. Pripravte si to najlepšie cestíčko na vyprážanie spolu s nami.
Cestíčko na vyprážanie: Aké sú finty, aby sa vám vždy podarilo na jednotku?
Aby ste dosiahli ideálne cestíčko, je dôležité dodržať niekoľko základných princípov. Cestíčko by malo byť pripravené s veľmi studenou vodou alebo pivom, čo zabezpečí, že bude ľahké a chrumkavé. Chladné cestíčko pri kontakte s horúcim olejom vytvorí krehkú štruktúru, ktorú pri vysmážaní zaiste túžite dosiahnuť.
Cestíčko na vyprážanie by zároveň malo byť relatívne riedke, aby sa len jemne obalilo okolo zeleniny či mäsa a nevytvorilo hrubú, ťažkú vrstvu. Práve hladká múka alebo kukuričný škrob dodá cestíčku ľahkosť a jemnosť. Môžete ich kombinovať, aby ste dosiahli optimálnu konzistenciu a následne perfektný výsledok na tanieri.
Gurman TIP: Cestíčko na vyprážanie by ste mali miešať len do spojenia ingrediencií v ňom. Nadmerné premiešavanie môže spôsobiť, že bude príliš husté a gumovité. Nezabudnite taktiež vložiť obaľované potraviny výlučne do horúceho oleja, nikdy nie do studeného.

Náš overený recept na ľahučké cestíčko na vyprážanie
Nasledujúci recept na cestíčko je jednoduchý a môžete ho použiť na širokú škálu potravín, ktoré plánujete vysmážať. Hodí sa na zeleninu ako karfiol, cuketa, patizón či brokolica alebo šampiňóny, ale aj na kuracie kúsky alebo rezne.
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky (alebo pol na pol s kukuričným škrobom)
- 1 šálka veľmi studenej vody alebo piva
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva (voliteľné, pre extra ľahkosť)
- olej na smaženie
Prečítajte si tiež: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte

Postup:
- Najprv v miske zmiešajte múku (a kukuričný škrob, ak ho používate), soľ a prášok do pečiva. Pridajte vajce a veľmi studenú vodu alebo pivo. Rýchlo, ale jemne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Nebojte sa, ak budú v cestíčku malé hrudky, tie sa počas smaženia rozpustia.
- Potraviny, ktoré plánujete vysmažiť (karfiol, brokolica, šampiňóny, kuracie kúsky), nakrájajte na menšie kúsky.
- Následne si v hlbokej panvici alebo fritéze nahrejte olej na teplotu 180-190°C.
- Kúsky potravín namočte vidličkou do cestíčka, nechajte prebytočné cestíčko odkvapkať a následne ich opatrne vkladajte do horúceho oleja.
- Potom smažte do zlatista, približne 5-8 minút, podľa veľkosti mäsa či zeleniny. Následne obaľovaný pokrm vyberte z oleja a nechajte ho odkvapkať na papierovom obrúsku, aby sa odstránil prebytočný olej.
- Ak túžite vaše vysmážané jedlo odľahčiť, podávajte k nemu ako prílohu zeleninový šalát.
Gurman TIP: Zeleninu môžete pred obaľovaním v cestíčku najprv blanšírovať, a teda veľmi krátko povariť a následne ochladiť v ľadovej vode, aby sa zachovala jej farba a sviežosť. Viac o blanšírovaní sa dozviete TU.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT na kuracie nugetky bez smaženia

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ