Najlepšie veľkonočné recepty: Tieto sú stávkou na istotu!

Aké sú tie najlepšie veľkonočné recepty? Prinášame vám inšpiratívne tipy na tradičné aj originálne jedlá, ktoré sa výborne hodia na sviatočné dni – od sladkého barančeka až po slané koláče či veľkonočné mäsové špeciality.

Najlepšie veľkonočné recepty

Veľká noc je jedinečným obdobím roka, kedy sa v kuchyni spája tradícia s vôňou čerstvého pečiva, sezónnych surovín a sviatočných pochúťok. Či už pripravujete výslužku pre šibačov, alebo pohostenie pre blízku rodinu, veľkonočný stôl by mal byť pestrý, plný farieb, chutí a vôní, ktoré navodia tú správnu sviatočnú atmosféru.

čím pohostiť návštevu na Veľkonočný pondelok
Foto: Gurman

Mladé mäso ako symbol nového života

Tradičnou súčasťou veľkonočného menu je mäso z mladých zvierat, ktoré symbolizuje nový začiatok. Na mnohých stoloch nechýba jemné jahňacie, králičie, teľacie alebo kozľacie mäso, ktoré sa pripravujeme najčastejšie pečením s bylinkami, cesnakom a jarnou zeleninou. Ak máte radi tradíciu so štipkou nových nápadov, skúste napríklad pečené jahňacie stehno s rozmarínom alebo medovo-horčicovú marinádu na králičie.

Mazanec, veľkonočný baranček a ďalšie sladké dobroty

Bez sladkých dobrôt si veľkonočné sviatky nevieme ani predstaviť. Medzi najobľúbenejšie patrí určite mazanec. Toto jemné kysnuté cesto s hrozienkami, voňajúce po citróne a vanilke by na vašom veľkonočnom stole rozhodne nemalo chýbať. Pripravte si s nami tvarohový mazanec, ktorý chutí ako od babičky a jeho prípravu zvládne naozaj každý.

tvarohový mazanec recept
Foto: GettyImages.com/Madeleine_Steinbach

Veľkonočný baranček je taktiež symbol viery a tradície, navyše ho pečieme v krásne tvarovanej forme a je ozdobou každého stola. Kto má rád moderne poňaté dezerty, môže vyskúšať aj veľkonočné mrkvové cupcakes s marcipánovými zajačikmi či lahodné cheesecaky.

Pečivo k mäsu a údenému: Aj chlieb môže byť sviatočný

Svieže jarné žemličky, mini uzlíky alebo pečené praclíky sa krásne hodia k údenému mäsu, šunkovej roláde či jarným nátierkam. Okrem klasického chleba skúste doma pripraviť napríklad zemiakový chlebík, ktorý ozvláštni každé pohostenie.

koľko rožkov ide do plnky
Foto: GettyImages.com/ Lukzs

Tradičné veľkonočné špeciality zo Slovenska

V mnohých domácnostiach jednoducho nesmie chýbať poriadna porcia poctivých veľkonočných špecialít. Tradičnú veľkonočnú plnku si mnohí nevedia odpustiť – či už v podobe s mladými bylinkami alebo údeným. Popri mäsových dobrotách výborne vynikne aj zemiakový šalát, ktorý k sviatočnému stolu jednoducho patrí, najmä ak je pripravený s domácou majonézou, chrumkavou zeleninou a kúskami vajíčka. A keď už spomíname vajíčka, netreba zabudnúť ani na efektnú syrovú roládu s vajíčkovou náplňou – nielenže skvele chutí, ale svojím vzhľadom okamžite zaujme každého hosťa.

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ