
Aké sú tie najlepšie veľkonočné recepty? Prinášame vám inšpiratívne tipy na tradičné aj originálne jedlá, ktoré sa výborne hodia na sviatočné dni – od sladkého barančeka až po slané koláče či veľkonočné mäsové špeciality.
Najlepšie veľkonočné recepty
Veľká noc je jedinečným obdobím roka, kedy sa v kuchyni spája tradícia s vôňou čerstvého pečiva, sezónnych surovín a sviatočných pochúťok. Či už pripravujete výslužku pre šibačov, alebo pohostenie pre blízku rodinu, veľkonočný stôl by mal byť pestrý, plný farieb, chutí a vôní, ktoré navodia tú správnu sviatočnú atmosféru.

Mladé mäso ako symbol nového života
Tradičnou súčasťou veľkonočného menu je mäso z mladých zvierat, ktoré symbolizuje nový začiatok. Na mnohých stoloch nechýba jemné jahňacie, králičie, teľacie alebo kozľacie mäso, ktoré sa pripravujeme najčastejšie pečením s bylinkami, cesnakom a jarnou zeleninou. Ak máte radi tradíciu so štipkou nových nápadov, skúste napríklad pečené jahňacie stehno s rozmarínom alebo medovo-horčicovú marinádu na králičie.

Prečítajte si tiež
Ako upiecť jahňacie stehno a zbaviť sa jeho výraznej arómy
Mazanec, veľkonočný baranček a ďalšie sladké dobroty
Bez sladkých dobrôt si veľkonočné sviatky nevieme ani predstaviť. Medzi najobľúbenejšie patrí určite mazanec. Toto jemné kysnuté cesto s hrozienkami, voňajúce po citróne a vanilke by na vašom veľkonočnom stole rozhodne nemalo chýbať. Pripravte si s nami tvarohový mazanec, ktorý chutí ako od babičky a jeho prípravu zvládne naozaj každý.

Veľkonočný baranček je taktiež symbol viery a tradície, navyše ho pečieme v krásne tvarovanej forme a je ozdobou každého stola. Kto má rád moderne poňaté dezerty, môže vyskúšať aj veľkonočné mrkvové cupcakes s marcipánovými zajačikmi či lahodné cheesecaky.

Prečítajte si tiež
Veľká noc vo veľkom štýle! Pripravte si svieži makový cheesecake
Pečivo k mäsu a údenému: Aj chlieb môže byť sviatočný
Svieže jarné žemličky, mini uzlíky alebo pečené praclíky sa krásne hodia k údenému mäsu, šunkovej roláde či jarným nátierkam. Okrem klasického chleba skúste doma pripraviť napríklad zemiakový chlebík, ktorý ozvláštni každé pohostenie.

Prečítajte si tiež
Domáce bagety, ktoré vás zachránia ak nemáte doma žiadne pečivo

Tradičné veľkonočné špeciality zo Slovenska
V mnohých domácnostiach jednoducho nesmie chýbať poriadna porcia poctivých veľkonočných špecialít. Tradičnú veľkonočnú plnku si mnohí nevedia odpustiť – či už v podobe s mladými bylinkami alebo údeným. Popri mäsových dobrotách výborne vynikne aj zemiakový šalát, ktorý k sviatočnému stolu jednoducho patrí, najmä ak je pripravený s domácou majonézou, chrumkavou zeleninou a kúskami vajíčka. A keď už spomíname vajíčka, netreba zabudnúť ani na efektnú syrovú roládu s vajíčkovou náplňou – nielenže skvele chutí, ale svojím vzhľadom okamžite zaujme každého hosťa.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ