Pistáciový dubajský cheesecake: Dezert, s ktorým ohúrite každého

Ak ste milovníkmi pistácií a lahodných dezertov, dubajský cheesecake si zamilujete na prvé sústo. Spojenie jemného krémového mascarpone a bohatej pistáciovej plnky vytvára neodolateľnú kombináciu chutí. Tú ešte umocňuje chrumkavý základ z opečeného kadayifu a hodvábna čokoládová poleva. Dubajský cheesecake nie je len dezert – je to gurmánsky zážitok, ktorý si budete chcieť dopriať znova a znova.

Pistáciový dubajský cheesecake RECEPT

Náš recept spája orientálne chute s klasickou krémovou lahodnosťou cheesecake-u. Tajomstvo dokonalého základu spočíva v chrumkavom kadayife – tenkých nitkách cesta, ktoré sa opečú na masle do krásnej zlatavej farby. Plnka je nadýchaná, jemná a plná pistáciovej chuti, zatiaľ čo vrchná vrstva lahodnej mliečnej čokolády dotvára dokonalú harmóniu sladkosti a orieškového podtónu. Dostali ste na túto dobrotu chuť? Poďme si dubajský cheesecake spoločne pripraviť.

Ingrediencie:

Na základ:

  • 150 g kadayifu
  • 80 g pistáciovej nátierky
  • 60 g masla
  • 60 g tahini
  • štipka soli

Plnka:

  • 600 g krémového syra (napr. Philadelphia)
  • 300 g mascarpone
  • 80 g pistáciovej nátierky
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 90 g práškového cukru (prípadne až 120 g pre sladšiu verziu)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 3 balíčky stužovača šľahačky
dubajský cheesecake
Foto: GettyImages.com/ MurzikNata

Čokoládová poleva:

  • 250 g mliečnej čokolády
  • 15 g masla
  • 30 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie:

  • 20 g posekaných pistácií
  • 150 ml smotany na šľahanie (33-36 %)

Postup:

1. Najskôr v panvici na miernom ohni rozpustíme maslo. Kým sa maslo pomaly topí, nakrájame kadayif cesto na malé kúsky a pripravíme si ho bokom. Keď je maslo roztopené, pridáme doňho kadayif a opečieme ho do zlatista. Po dosiahnutí krásne chrumkavej konzistencie ho presunieme do misky a necháme úplne vychladnúť.

Keď kadayif vychladne, časť si odložíme bokom na ozdobenie a zvyšok zmiešame s pistáciovou nátierkou, tahini a štipkou soli. Táto zmes vytvorí bohatý a výrazne aromatický základ nášho cheesecake-u. Hotovú hmotu pevne utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.

dubajský pohár
Foto: Gettyimages / Daniela Baumann

2. Do veľkej misy pridáme mascarpone a krémový syr a vyšľaháme do hladkej konzistencie. Následne vmiešame práškový cukor, pistáciovú nátierku a vanilkový cukor, čím vytvoríme bohatú plnku s nádhernou vôňou. Máte radi čokoládu? Pridajte do plnky aj pár lyžíc kvalitného kakaa. V druhej mise si vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu so stužovačom, aby nám krém pekne držal tvar. Jemne obe zmesi spojíme a pripravíme tak hladký krém, potom ho navrstvíme na vychladený kadayifový základ a zarovnáme ho stierkou.

3. Na vrchnú vrstvu si pripravíme jednoduchú, no dokonalú čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme mliečnu čokoládu spolu so smotanou, kým nevznikne hladká lesklá poleva. Po odstavení pridáme kúsok masla, ktorý čokoládu ešte viac zjemní a dodá jej krásny lesk. Plnku rovnomerne nalejeme na cheesecake a rozotrieme ju do hladkej vrstvy. Pre extra chrumkavosť posypeme vrch zvyšným kadayifom a posekanými pistáciami.

Gurman TIP

Dubajský cheesecake necháme minimálne štyri hodiny stuhnúť v chladničke, no ak vydržíte, najlepšie chutí po celonočnom chladení. Pred podávaním vyšľaháme zvyšnú smotanu do tuhých špičiek a ozdobíme ňou cheesecake. Nakoniec posypeme poslednými kúskami pistácií a môžeme servírovať.

Ak ste doteraz nepoznali kúzlo spojenia pistácií, krémového syra a kadayifu, teraz je ten správny čas ho vyskúšať. Tento cheesecake je nielen pastvou pre oči, ale aj neodolateľným zážitkom pre vaše chuťové poháriky.

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ