
Ak ste milovníkmi pistácií a lahodných dezertov, dubajský cheesecake si zamilujete na prvé sústo. Spojenie jemného krémového mascarpone a bohatej pistáciovej plnky vytvára neodolateľnú kombináciu chutí. Tú ešte umocňuje chrumkavý základ z opečeného kadayifu a hodvábna čokoládová poleva. Dubajský cheesecake nie je len dezert – je to gurmánsky zážitok, ktorý si budete chcieť dopriať znova a znova.
Pistáciový dubajský cheesecake RECEPT
Náš recept spája orientálne chute s klasickou krémovou lahodnosťou cheesecake-u. Tajomstvo dokonalého základu spočíva v chrumkavom kadayife – tenkých nitkách cesta, ktoré sa opečú na masle do krásnej zlatavej farby. Plnka je nadýchaná, jemná a plná pistáciovej chuti, zatiaľ čo vrchná vrstva lahodnej mliečnej čokolády dotvára dokonalú harmóniu sladkosti a orieškového podtónu. Dostali ste na túto dobrotu chuť? Poďme si dubajský cheesecake spoločne pripraviť.

Prečítajte si tiež
Dubajská čokoláda RECEPT: Trúfnete si na jej prípravu doma?
Ingrediencie:
Na základ:
- 150 g kadayifu
- 80 g pistáciovej nátierky
- 60 g masla
- 60 g tahini
- štipka soli
Plnka:
- 600 g krémového syra (napr. Philadelphia)
- 300 g mascarpone
- 80 g pistáciovej nátierky
- 300 ml smotany na šľahanie
- 90 g práškového cukru (prípadne až 120 g pre sladšiu verziu)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 balíčky stužovača šľahačky

Čokoládová poleva:
- 250 g mliečnej čokolády
- 15 g masla
- 30 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
- 20 g posekaných pistácií
- 150 ml smotany na šľahanie (33-36 %)
Postup:
1. Najskôr v panvici na miernom ohni rozpustíme maslo. Kým sa maslo pomaly topí, nakrájame kadayif cesto na malé kúsky a pripravíme si ho bokom. Keď je maslo roztopené, pridáme doňho kadayif a opečieme ho do zlatista. Po dosiahnutí krásne chrumkavej konzistencie ho presunieme do misky a necháme úplne vychladnúť.
Keď kadayif vychladne, časť si odložíme bokom na ozdobenie a zvyšok zmiešame s pistáciovou nátierkou, tahini a štipkou soli. Táto zmes vytvorí bohatý a výrazne aromatický základ nášho cheesecake-u. Hotovú hmotu pevne utlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.

2. Do veľkej misy pridáme mascarpone a krémový syr a vyšľaháme do hladkej konzistencie. Následne vmiešame práškový cukor, pistáciovú nátierku a vanilkový cukor, čím vytvoríme bohatú plnku s nádhernou vôňou. Máte radi čokoládu? Pridajte do plnky aj pár lyžíc kvalitného kakaa. V druhej mise si vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu so stužovačom, aby nám krém pekne držal tvar. Jemne obe zmesi spojíme a pripravíme tak hladký krém, potom ho navrstvíme na vychladený kadayifový základ a zarovnáme ho stierkou.
3. Na vrchnú vrstvu si pripravíme jednoduchú, no dokonalú čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme mliečnu čokoládu spolu so smotanou, kým nevznikne hladká lesklá poleva. Po odstavení pridáme kúsok masla, ktorý čokoládu ešte viac zjemní a dodá jej krásny lesk. Plnku rovnomerne nalejeme na cheesecake a rozotrieme ju do hladkej vrstvy. Pre extra chrumkavosť posypeme vrch zvyšným kadayifom a posekanými pistáciami.

Prečítajte si tiež
Dubajský pohár s jahodami: Virálny dezert máte hotový raz dva
Gurman TIP
Dubajský cheesecake necháme minimálne štyri hodiny stuhnúť v chladničke, no ak vydržíte, najlepšie chutí po celonočnom chladení. Pred podávaním vyšľaháme zvyšnú smotanu do tuhých špičiek a ozdobíme ňou cheesecake. Nakoniec posypeme poslednými kúskami pistácií a môžeme servírovať.
Ak ste doteraz nepoznali kúzlo spojenia pistácií, krémového syra a kadayifu, teraz je ten správny čas ho vyskúšať. Tento cheesecake je nielen pastvou pre oči, ale aj neodolateľným zážitkom pre vaše chuťové poháriky.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ